Home

Achtergrond

Ministers: geen beste week voor kabinet

Het kabinet heeft vrijdag uitvoerig teruggeblikt op de crisis die afgelopen week in de coalitie ontstond na de publicatie van het Irak-rapport door de commissie-Davids.

Alle ministers benadrukten na afloop van de ministerraad dat het geen beste week was voor het kabinet, maar dat openhartig over de gebeurtenissen was gesproken. De eerste reactie van premier Jan Peter Balkenende op het Irak-rapport leidde dinsdag tot grote woede bij coalitiegenoot PvdA, waarna er tot woensdagavond laat crisisberaad nodig was om een gezamenlijk standpunt te bereiken.

,,Voor het cement van het kabinet was dit geen ideale week'', concludeerde minister Eberhard van der Laan (WWI). ,,Dit was niet een van de beste weken voor het kabinet. We zijn er allemaal van geschrokken'', aldus minister Eimert van Middelkoop (Defensie). Desondanks wezen verscheidene ministers erop dat ze voldoende vertrouwen hebben in de toekomst. "Zand erover'', zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) zei niet bang te zijn geweest dat de crisis tot de val van het kabinet zou leiden. Wel gaf hij aan dat het "best spannend'' was. Rouvoet zei niet te weten of de gang van zaken het kabinet heeft beschadigd, "maar het doet natuurlijk wel iets''.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) ontkende geruchten dat hij premier Balkenende zou hebben teruggefloten toen die een nieuwe verklaring wilde opstellen onder druk van de PvdA. "Ik zat bij de koningin. Het is onmogelijk dat ik contact zou hebben gehad.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.