Home

Achtergrond 5 reacties

Ministerie: wel onderzoek naar Q-koorts

In 2007 is wel onderzoek gedaan naar het verbeteren van de manier waarop Q-koorts bij mens en dier kan worden vastgesteld.

Dat zegt het ministerie van Landbouw zondag in een reactie op een reconstructie van de NOS van de aanpak van de ziekte. Daarin staat dat het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (Cib) in 2006 nooit antwoord heeft gekregen van het ministerie op een onderzoeksvoorstel dat het samen met twee andere instanties had ingediend.

Volgens een woordvoerder kan een brief wel uitgebleven zijn, maar is er begin 2007 wel onderzoek gestart. Een ander onderzoeksvoorstel viel niet in de prijzen bij het ministerie omdat er goede redenen waren om voorrang te geven aan onderzoek naar de vogelgriep.

Een speciale commissie gaat zich binnenkort buigen over de aanpak en bestrijding van de Q-koorts. Voor de zomer moet dit klaar zijn en laat landbouwminister Gerda Verburg de Tweede Kamer weten wat ze ermee gaat doen.

Lees ook NOS: boerenbelangen wonnen het lang van volksgezondheid

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Herkauwer, je hebt het weer eens heel duidelijk onder woorden gebracht. De politiek moet dit zo snel mogelijk ter harte nemen en onmiddellijk een enquettecommissie instellen. De kruik is al veel te lang te water geweest. Enough is enough!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Niet een uit de hoge hoed getoverde 'speciale commissie' maar een democratisch ingestelde PARLEMENTAIRE ONDERZOEKSCOMMISSIE moet zich met deze zaak en met alle ruimingen sinds de Varkenspest 1997 gaan bezighouden. Dan wordt dat gegarandeerd het einde van Verburg, haar ambtelijke top en van dat hele intens verdorven criminele LNV. Een overheid die werkelijk gaat voor Waarden en Normen steekt de hand in eigen boezem en rust niet voordat de onderste steen boven is gehaald. Want LNV bedient zich al vele jaren van een DICTATORIAAL EN TOTALITAIR REGIME. En dat alles om koste wat het kost IJSKOUDE en staatsrechtelijk volkomen ONWETTIGE SANERINGEN door te kunnen voeren. En dat moet nu voor eens en altijd afgelopen zijn!

 • no-profile-image

  Inge

  Ik heb het hele stuk van de nos ook gelezen en wat mij stoord, is dat men het over "boerenbelangen wonnen het lang van volksgezondheid" heeft.
  Dit klopt echt niet. In 2007 waren niet alle melkgeitenhouders op de hoogte van wat er zich in Brabant allemaal afspeelde.
  Als we dit toen allemaal hadden geweten, was het echt niet zo uit de hand gelopen. Gezonde dieren ruimen is het ergste wat er is!!!!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Er is ook allerlei Q-koortsellende aan de hand met grote schapenhouderijen. Zie daarvoor de Nova-link onder het artikel: "Extra onderzoek Q-koorts voorlopig uitgesteld." LNV stuurt dus echt aan op een botsing met de landelijke volksgezondheid!

 • no-profile-image

  Bart

  Voor de zomer!!??!?! Dan zijn er (als ze zo door gaan met ruimen) geen geiten meer in Nederland!
  De overheid had in 2007 de vaccins al moeten verstrekken, dan was het probleem Qkoorts nu niet zo uit de hand gelopen en hadden er geen geiten geruimd hoeven te worden! In Duitsland en Frankrijk en België heerst ook Qkoorts maar daar is nog geen één geit/schaap geruimd!! Vreemde situatie!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.