Home

Achtergrond

'Minimumloon voor gehandicapten op schop'

Abvakabo vindt dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) een eerste aanzet geeft tot het onderuit halen van het wettelijk minimumloon.

De FNV-bond doelt op een wetswijziging die dinsdag waarschijnlijk wordt aangenomen in de Tweede Kamer.Klijnsma kan dan aan de slag met een proef om werklozen met een handicap aan een baan te helpen, en daarbij kunnen zij tijdelijk onder het minimumloon komen.

De staatssecretaris wil gedurende een periode van 2,5 jaar onderzoeken of mensen die in de bijstand zitten, en eigenlijk in aanmerking komen voor een plek in een sociale werkplaats, beter geholpen zijn met loondispensatie. Dan betalen werkgevers alleen de productieve uren van de gehandicapte en krijgt deze werknemer voor de onrendabele uren een uitkering.

Mensen die weinig verdienen en veel loonaanvulling nodig hebben met een uitkering, kunnen dan onder het minimumloon terechtkomen. De staatssecretaris wil het loon van mensen die weinig zelfstandig verdienen, niet direct aanvullen tot het minimumloon. Zo hoopt zij de werknemers met een lichamelijke en/of geestelijke beperking te stimuleren om zich verder te ontwikkelen, opdat ze groeien in hun baan.

"Mensen die het al moeilijk hebben op de arbeidsmarkt worden keihard getroffen,'' vreest Abvakabo, die vindt dat hiermee ook de afbraak van de sociale werkvoorziening wordt ingezet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.