Home

Achtergrond 2 reacties

Minder import suiker in EU

De EU is geen aantrekkelijke markt meer voor landen die suiker mogen exporteren naar de EU.

Dat komt door de hoge prijzen op de wereldmarkt. Volgens persbureau Agra Europe zoeken steeds meer derde landen afzet voor suiker in hun eigen regio's.

Vanaf dit nieuwe suikerquotumjaar, dat op 1 oktober is begonnen, gelden nieuwe regels voor de suikerimport. De EU heeft afspraken gemaakt met de zogenoemde ACP-landen (Afrika, Caribië, Pacific). Deze landen mogen een bepaalde hoeveelheid suiker exporteren naar de EU zonder invoerheffing. De EU wil zo bevorderen dat in die landen de suikersector zich kan ontwikkelen.

Voorheen moesten de ACP-landen hun exportquota naar de EU volmaken. In de nieuwe overeenkomst is deze bepaling niet opgekomen, stelt Agra Europe. "De exporterende bedrijven in de ACP-landen moeten zelf contracten opstellen met de afnemers in de EU. De bedrijven zoeken echter andere afzetmarkten vanwege de hoge wereldmarktprijzen. Bedrijven die al afzetcontracten hebben met afnemers in de EU proberen die contracten met een zo klein mogelijke hoeveelheid suiker na te leven. Daarnaast mogen de minst ontwikkelde landen (LDC-landen) meer suiker verkopen aan afnemers in de EU."

Vorig seizoen hebben de ACP-landen 1,7 miljoen ton suiker geëxporteerd naar de EU. Gezien de ruimere handelsvoorwaarden denkt de Europese Commissie dat de import dit seizoen 2009/2010 gaat stijgen naar 2,1 miljoen ton suiker vanuit de 25 ACP-landen. De Commissie verwacht dat door de nieuwe regeling met de ACP-landen de suikerprijzen in de EU zullen dalen. Er kan immers meer suiker worden verkocht uit die landen in de EU.

Door de ontwikkelingen op de internationale suikermarkt lijken de verwachtingen van de Commissie niet uit te komen, constateert Agra Europe. "Krapte aan suiker in de belangrijkste exporterende landen hebben de suikerprijzen naar een recordniveau gedreven. Half december lag de suikerprijs boven de Europese minimumprijs van € 404,40 per ton."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ander boerke

  Wanneer deze ruimte er komt, moet de suikerindustrie deze suiker net vasthouden. Ik wil wel 10 % extra in opslag naar volgend jaar houden.
  Er moet eens een goed tekort komen en de prijzen exploderen.
  leren ze ook nog eens een keer de agrarische stand te respecteren

 • no-profile-image

  boerke

  Best Jan, betekent dit dan ook dat er meer ruimte is voor door europese telers geproduceerde suiker binnen europa?

Of registreer je om te kunnen reageren.