Home

Achtergrond 11 reacties

Miljoen Nederlandse biggen meer de grens over in 2009

De Nederlandse varkenssector heeft in 2009 een miljoen biggen meer geëxporteerd dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Vee en Vlees (PVV). De export van vleesvarkens steeg met 375.000 dieren.

In het afgelopen jaar gingen 6,1 miljoen biggen op export, vergeleken bij 5,15 miljoen in 2008. Dat is een stijging van 18,5 procent. De helft van de biggen ging naar Duitsland, dat in belang toeneemt als exportmarkt. Ook naar Polen ging met 14 procent een groter aandeel van de biggen. Andere groeimarkten zijn Tsjechië, Slowakije en Roemenië. Met een aandeel van 12 procent gaat ook naar België nog altijd een substantieel deel van de export.

De export van vleesvarkens steeg ook procentueel minder sterk dan de biggenexport. In 2009 gingen 4,7 miljoen vleesvarkens de grens over, 8,7 procent meer dan in 2008. Verreweg het grootste deel van de export was bestemd voor Duitsland, waar 76,5 procent van de varkens heen ging. Daarnaast werden varkens geëxporteerd naar Hongarije en Polen. In totaal werd 45 procent van de in Nederland geproduceerde biggen en varkens geëxporteerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, wel, gefeliciteerd dat zijn indrukwekkende cijfers!!!! 1 miljoen productie items de grens over. Dat is een mijlpaal voor de vee industrie sector. Wanneer wordt het feest gegeven? Het is echt een felicitatie waard!! Hoeveel biggen per worp? Misschien kun je dat nog effectiever doen, kom op jochies op naar de 100 biggen per worp!! Dan hebben we volgend jaar weer betere cijfers, misschien wel 2 miljoen biggen de grens over dan !! Groot compliment en goede cijfers, vooral zo doorgaan!!!

 • no-profile-image

  Lies de Vries

  Vreselijk hoe er toch met dieren word gezeuld. Het zijn nog baby's. Moet er nou zoveel vlees gegeten worden?
  Je zou toch maar als varken geboren worden. Geen leven, veel stress en pijn en een vreselijke dood.

 • no-profile-image

  gekke

  Beste Ruhl Den Haag Als er bij de biggen veel poten gebroken zouden zijn wordt er aan zon vracht niets verdient of zelfs verloren . Want welke vleesvarkenshouder kan er nog iets doen met zulke biggen .biggen is een grondstof voor de vleesvarkenshouderij . Hier moet men wel goed mee omgaan , anders zijn ze overkoopbaar . Want zieke en gewonde biggen wil geen een vleesvarkenshouder opzetten. En vleesvarkens dienen volgens de geldende regels vervoert te worden . Maak men daar een zootje van zijn deze varkens ook onverkoopbaar . Export is goed voor Nederland want landbouw en aanverwante bedrijven geven zo veel werkgelegenheid .

 • no-profile-image

  ?

  Lies,

  Hoop toch niet dat jij echt babys krijgt. Want als je een big al met een baby vergelijkt.

 • no-profile-image

  jochie

  Dank je Patrick voor het compliment. Ik ben er ook zeer content mee. Biggen naar DL levert aanzienlijk meer geld op dan in NL, zo hou ik meer geld over om te investeren in de milieu en welzijns eisen komende jaren. (ps Patrick het zijn geen miljoen biggen de grens over maar een miljoen meer biggen, maar dat is lees foutje van jou, geeft niet)

 • no-profile-image

  Patrick

  @Jochie, NL, Geen dank hoor!! Zeer indrukwekkend die cijfers, trouwens hoe gaat het met die 7 jaarlijkse cyclus?
  Maar ere wie ere toekomt, zeer professionele cijfers.
  Wat zijn de professionele uitdagingen voor 2010? Meer Productie eenheden naar China vliegen of zelfs Moslims varkens vlees laten eten zodat de cijfers nog beter worden?
  Zolang het maar geld oplevert dan kunnen we inderdaad meer investeren in welzijn, maar vergeet effectiviteit ook niet, want niet alles kan ten koste gaan van welzijn!!

 • no-profile-image

  Rob

  haha om te lachen gewoon. Patrick, lies en Ruhlde, de landbouw is het grondbeginsel van de economie. Ik vraag me af waarom die negatieve reacties/vragen. Hou de site van de boerderij eens goed in de gaten en dan heb je al je antwoorden op die malloote vragen. Dan weet je pas hoe het echt zit en hoeveel energie en tijd er in welzijn gestoken wordt.

 • no-profile-image

  gert

  @RUHL,kijk eens op Schiphol ,bijna elke dag een gipsvlucht uit Oostenrijk en Zwitserland ,daar doet de regering ook niets aan en wat kost dat de ziekenfondsen ?

 • no-profile-image

  Han

  @Rob Brabant. Als zoals jij zegt de Landbouw het grondbeginsel van de econommie is, waarom moeten de boeren en tuinders zich dan kapot werken en onwijs veel risico lopen tegen minder dan het minimum uurloon?
  @Ruhl den Haag. Dat u de pest hebt aan boeren is best, maar toon dat niet via dit soort ongegronde uitlatingen. Als er biggen met gebroken poten aan komen bij de ontvanger, kan de transporteur en de fokker zijn deur wel sluiten. Eerlijk en terecht commentaar daar staan we als boeren voor open, maar dit ongenuanceerde geschreeuw kun je beter voor je houden. Ik hoop dat de redactie in de toekomst comentaar als dit verwijderd, want het levert niets positiefs aan de discussie.

 • no-profile-image

  Rühl

  Hopelijk gaat de export van biggen aanzienlijk verminderen, dit is 100% dierkwelling, met gebroken poten komen die dieren op de plaats van bestemming, ik hoop dat we in 2010 ook mensen gaan exporteren want daar hebben we er in dit land ook teveel van, dit is ook nog eens 100% stressvlees, kankerverwekkend dus, zijn biggen/varkens uit de bio-industrie, laten we hier nou eens mee stoppen, wat een slappe regering hebben we toch !!!

 • no-profile-image

  geit

  Waarom moet toch alles groter? De mensen die zo groot mogelijk willen maken het voor de rest kapot. Willen alle boeren niet dat ze met minder dan honderd koeien of 1000 varkens een goede kost verdient. De mensen die megastallen bouwen, dat is wat de consument ziet. Hierdoor krijgen zij het slechte beeld van de bio-industrie wat ze nu hebben. Groter is niet beter

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.