Home

Achtergrond

Milieuvriendelijkste auto Zweden mag weg op

De milieuvriendelijkste auto in Zweden mag sinds dit weekeinde de openbare weg op.

Het voertuig rijdt 152 kilometer op 1 liter ethanol. Dat hebben de makers, studenten en docenten aan de technische universiteit van Lulea laten weten.

De knalrode Baldos II lijkt op een gekrompen, moderne sportwagen. Het voertuig is ongeveer 2,5 meter lang en 1,5 meter hoog. Er is plek voor alleen een bestuurder.

De afstand op een enkele liter ethanol is geen record, maar dat het voertuig van de Zweedse keuringsinstantie (Bilprovning) gewoon op de openbare weg mag, is uniek. Een doorontwikkelde versie van de miniauto doet in mei mee aan de Shell Eco Marathon. De wedstrijd heeft tot doel zo ver mogelijk op een enkele liter brandstof te komen. Het huidige afstandsrecord is bijna 3800 kilometer op een liter brandstof.

Het team uit het noordelijke Lulea probeert vooral de minste CO2-uitstoot te behalen. Aan de jaarlijkse wedstrijd voor de milieuvriendelijkste auto doen ook Nederlanders mee, waaronder teams van de TU Delft en de Haagse Hogeschool. De Nederlandse voertuigen wijken echter te veel af van een 'gewone' auto om de openbare weg op te mogen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.