Home

Achtergrond 5 reacties

Mijnenveld

Opnieuw commotie in de Kamer over Q-koorts: volgens een tv-uitzending van Nova is al een half jaar bekend dat op een vleesschapenbedrijf in Brabant Q-koorts heerst, zonder dat de overheid maatregelen heeft genomen.

Marianne Thieme (PvdD) was er als de kippen bij om de aanpak van de Q-koorts opnieuw te hekelen. Volgens haar legt de volksgezondheid het af tegen de veehouderij; omwonenden worden onwetend gehouden. De SP heeft al weer een spoeddebat aangevraagd.

De ministers Klink (VWS) en Verburg (LNV) nuanceerden het verhaal: op vleesbedrijven kan geen tankmelkonderzoek worden uitgevoerd en is Q-koorts dus moeilijker vast te stellen; op het bedrijf zou slechts sprake zijn van een lichte besmetting; en het RIVM doet nu onderzoek naar de vleesschapenhouderij.

Hoe terecht de opmerkingen van beide ministers ook mogen zijn, duidelijk is dat zij zich in een mijnenveld bevinden. Door alle nuanceringen is het beleid aan burgers steeds moeilijker uit te leggen, iets wat ook al speelde bij de aanpak van de Mexicaanse griep.

Het draagvlak in de geitenhouderij voor de ruimingen wordt verder ondermijnd. Mocht uiteindelijk tóch tot het ruimen van vleesschapenbedrijven worden besloten, dan treft de ministers wederom het verwijt dat ze te laat hebben ingegrepen onder druk van de media.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Helemaal mee eens Beste Zwartebroeker. Ik ga zo slapen en het zou mooi zijn als morgenochtend om 7 uur het nieuws meldt dat de voltallige kamer, minus de twee PvdD-reuzinnen, is afgetreden. Wat een beschamend stelletje SLAPTRUTTIGE KROTENKOKERS! En dat noemt zich VOLKSVERTEGENWOORDIGING! Een parlementaire blamage! Het optreden van vrouwtje Verburg en mannetje Klink vond ik vanmiddag overigens ook ronduit beschamend. Eerst door eigen lamlendigheid massa's mensen ziek laten worden en dan met zulke ronduit lafhartige 'oplossingen' komen. Ik hoop dat alle burgemeesters zullen antwoorden door een emmer vol geitendrollen franco naar beide miniseries te sturen. Inderdaad: miniseries. Met maximale nullen aan het hoofd! Daar zou toch zélfs een volkomen Q-koorts vrije buitenmens schele koppijn van krijgen? Ik ben niet gelovig maar doe straks voor het slapengaan toch een devoot avondgebed. "Heer verlos ons van deze Nullen en laat de nieuwe dag in de Plus aanbreken!"

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Je kunt je er ook over verbazen waarom al die andere "bezorgde kamerleden" dit soort zaken niet aan de orde stelt ! Zeker als je in aanmerking neemt dat het hier ging om een groot bedrijf, waar jaarlijks duizenden mensen op bezoek komen, en er (heel duidelijk beargumenteerd door GD-arts Terschegget op de Nova-site) ca 46 mensen hier Q-koorts hebben opgelopen ! Half december is LNV nogmaals hierover aangeschreven.
  Als Thieme dit niet aankaart, wie doet dit dan ?!
  En kunnen Klink en Verburg opnieuw hun enorme gebreken verdoezelen door nog meer dieren af te gaan maken ?! Weer met de volmondige steun van al die Kamerleden - minus de PvdD - die zeggen dat de huidige ruimingen hen heel zwaar vallen ?
  Waar ligt de grens ? Ook alle schaapskuddes op grond van het voorzorgsbeginsel maar ruimen ?

  Helemaal erg wordt het als Klink de verantwoordelijkheid voor kinderboerderijen neer wil leggen bij de burgemeesters. Kan hij zijn handen in onschuld wassen ! Problemen zélf veroorzaken, en ze daarna op het bord van een ander deponeren.

  Het is m.i. niet meer de vraag of beide ministers op hun post blijven, maar de vraag is: hoeveel dagen nog ?

 • no-profile-image

  Jan

  Hoe verhouden zich de antwoorden van beide ministers vandaag in het vragenuurtje met onderstaande rapportage aan de EU?
  Hierin wordt duidelijk gerapporteerd over schapen en geiten. De rapportage van CVO, LNV, GD, VWA, VWS, CVI en RIVM. De rapporage is n.b. van 6 oktober 2009

  http://ec.europa.eu/food/committees/
  regulatory/scfcah/animal_health/
  presentations/0304112009_q_fever_nl.pdf

 • no-profile-image

  spotvogel

  In het algemeen ben ik erg tevreden met de kwaliteit van de journalistiek in het Agd, maar dit artikel bevat passages die neigen naar tendentieuze berichtgeving. Zo staat er "Marianne Thieme (PvdD) was er als de kippen bij om de aanpak van Q-koorts opnieuw te hekelen. Volgens haar legt de volksgezondheid het af tegen de veehouderij." Dit doet voorkomen alsof de PvdD sensatiegeil stond te trappelen van ongeduld om ook deze zaak in de Kamer ter sprake te brengen en daarbij poogde om de veehouderij is diskrediet te brengen. Dit wordt versterkt door de toevoeging "de ministers Klink (VWS) en Verburg (LNV) nuanceerden het verhaal." Er was naar mijn stelige overtuiging absoluut geen sprake van nuanceren. En niet eens van een deugdelijke uitleg. Er kon zelfs geen woord van verontschuldiging af naar de mensen die op en rondom dat Nuenense bedrijf Q-koorts hebben opgelopen. Wél begon Klink meteen over nog meer ruimingen te orakelen en bleek dit ook de 'beleidslijn' van Verburg te zijn. Pas helemaal aan het eind zegde Klink toe te laten onderzoeken of er op het besmette bedrijf een waarschuwingsbord geplaats kan worden. Want hoewel er daar al ruim 5 maanden Q-koorts heerst, ontbreekt zo'n waarschuwingsbord nog steeds! Dat het draagvlak voor de ruimingen door deze ontwikkelingen verder ondermijnd wordt heeft de redactie goed gezien. Nét zoals het gegeven dat beide ministers zich in een politiek mijnenveld bevinden. Alleen hebben wij kennelijk naar verschillende vragenuurtjes gekeken, want ik heb geen overtuigende antwoorden van deze ministers vernomen. Alleen dus het boosaardige geneuzel over almaar meer moord en doodslag onder zwangere geiten en nu dus ook schapen!

 • no-profile-image

  TFWC

  Wanneer wordt Klink nou eens eindelijk de laan uitgestuurd? Die man is een nationale ramp.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.