Home

Achtergrond

Middenklasse centraal in 'troonrede' Obama

Barack Obama houdt woensdagavond zijn eerste State of the Union, de Amerikaanse 'troonrede' voor de verzamelde kamers van het Amerikaanse parlement.

De toespraak, waarin de middenklasse centraal zal staan, is voor de president een uitgelezen mogelijkheid om zijn geschonden blazoen weer op te poetsen na een zwaar jaar.

De State of the Union is een belangrijk mediaspektakel en een belangrijk middel voor een president om zijn visie nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. In de rede, die rechtstreeks op de televisie wordt uitgezonden, zal de president in het Congres ingaan op de toestand waarin het land verkeert en de beleidsvoornemens voor zijn tweede regeringsjaar bekendmaken.

Obama heeft al laten weten dat de focus op het creëren van banen en economische groei zal liggen. Er zal een pakket initiatieven worden voorgesteld om de middenklasse er weer bovenop te helpen.

Het pakket bestaat onder meer uit een voor burgers beter betaalbare kinderzorg en een pensioenplan dat wordt gefinancierd door bedrijven. Vicepresident Joe Biden komt aan het hoofd te staan van een werkgroep die de initiatieven moet overzien.

Volgens bronnen binnen de regering verlegt Obama daarmee zijn focus, die de afgelopen tijd bij de hervorming van de gezondheidszorg lag. Zij verwijzen naar het verlies van een cruciale Senaatszetel voor de Democraten van Obama bij de verkiezingen in de staat Massachusetts vorige week en de kelderende populariteit van de president in de peilingen, mede veroorzaakt door de steeds maar oplopende werkloosheid in de VS.

Ook zal Obama aankondigen om vanaf 2011 drie jaar lang de binnenlandse overheidsuitgaven te bevriezen. Hij hoopt op die manier in 2020 ongeveer 250 miljard dollar te hebben bespaard. Obama staat voor de opgave om een recordtekort van 1,4 biljoen dollar terug te dringen.

In eerste reacties spraken Republikeinen van een schijnvertoning. Naar hun mening heeft de president veel te veel uitgegeven. ,,Dit lijkt op de aankondiging van een dieet, na het winnen van een wedstrijd taart eten'', zei een woordvoerder van de oppositionele Republikeinen.

Overigens zal tijdens de State of the Union weinig te merken zijn van partijpolitiek. De toespraak van de president zal veelvuldig worden onderbroken door een langdurig applaus. De Republikeinse en Democratische parlementariërs en de aanwezige topfunctionarissen uit de rechtspraak en van Defensie worden geacht allen gezamenlijk en 'onpartijdig' zeer enthousiast te zijn als de president de zaal binnenkomt. In dit applaus wordt volgens de traditie namelijk niet de persoon van de president bejubeld, maar het ambt. De president wordt ook nooit bij naam geïntroduceerd voordat hij het Congres toespreekt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.