Home

Achtergrond 2 reacties

Meten met twee maten

Alle drachtige geiten op het Drentse bedrijf met twee locaties worden geruimd. De uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven is duidelijk.

Zowel op de hoofdlocatie als op het opfokbedrijf worden alle drachtige geiten geruimd, zoals het ministerie van landbouw wilde. De rechter acht het vee op de nevenlocatie, die officieel niet besmet is verklaard, wel verdacht en dat is een grond om de dieren te ruimen. Reden is dat een deel van de geiten van het besmette bedrijf komt en dus veterinair mogelijk een risico vormt. Bedrijven die dieren hebben aangekocht van een besmet bedrijf worden nu echter niet automatisch geruimd vanwege dit risico. Het ministerie zegt dat een dergelijk bedrijf zichtbaar wordt in het tankmelkonderzoek als dieren bacterie gaan uitscheiden. Maar het is niet zeker – net als op het Drentse bedrijf – dat ze besmet zijn en dus bacterie gaan uitscheiden.

Het ministerie opereert in dit gevoelige dossier zeer strak en rechtlijnig. Enerzijds logisch want de volksgezondheid is in het geding. Maar anderzijds lijkt het ministerie met twee maten te meten. Als dit het beleid zou zijn, zouden alle bedrijven die dieren aangekocht hebben van besmette bedrijven geruimd moeten worden. Gezien de vele onzekerheden die er nog bestaan rondom Q-koorts, gaat dat veel te ver.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Ook het CBB bewijst met deze uitspraak dat er nog steeds niks veranderd is. In tijden van ruimingen functioneert ze als het juridische verlengstuk van LNV.
  Rechtsstaat ? Vergeet het maar.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  100% mee eens. Dit geldt niet alleen in tijden van ruimingen. Als zowel de Tweede Kamer als de Rechterlijke Macht niet onafhankelijk functioneert, ben je gewoon een dictatuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.