Home

Achtergrond

'Mensenrechten verloren terrein in 2009'

Met de mensenrechten was het vorig jaar voor het vierde jaar op rij slechter gesteld dan het jaar daarvoor.

Dat stelde het Amerikaanse onderzoeksinstituut Freedom House vandaag in zijn jaarlijkse onderzoek naar de vrijheden van mensen in de ongeveer tweehonderd landen wereldwijd.

Volgens het instituut is het aantal onvrije landen gestegen van 42 naar 47 door nieuwkomers Bahrein, Jordanië, Kazachstan, Kirgizië en Jemen. Het aantal representatieve democratieën is afgenomen van 119 naar 116. Freedom House merkt daarnaast op dat de mensenrechtensituatie in Irak is verbeterd is, maar in Afghanistan is verslechterd.

De denktank baseert zich voor het onderzoek grotendeels op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Onderzoekers van de organisatie kijken onder meer of er in landen sprake is van vrije en eerlijke verkiezingen en of er een onafhankelijk rechtssysteem is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.