Home

Achtergrond

'Melkveehouderij begint 2010 beter dan 2009'

De Nederlandse melkveehouderij begint 2010 beter dan 2009.

Dat zegt voorzitter Siem-jan Schenk van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland. "We hebben een moeilijk jaar achter de rug met historisch lage prijzen. De melkprijs is nu iets beter en we kunnen gematigd positief zijn over de verwachtingen voor 2010", aldus Schenk.

Hij voegt eraan toe dat het afgelopen jaar zichtbaar is geworden dat de melkprijs sterk afhankelijk is van de economische situatie. "Hoewel de marktsignalen op dit moment positief zijn, weten we ook dat de economische incidenten veel effect hebben op de melkprijs. De economische crisis en daarmee de verandering van de welvaart in de wereld heeft veel effect op de melkprijs."

Schenk ziet 2009 als een leerjaar waarin de sector veel leergeld heeft betaald. "Veel ondernemers zijn kritischer naar de kosten gaan kijken. Daar komt bij dat de twee voorgaande jaren goed waren en dat de sector niet gewend was aan sterke prijsfluctuaties. Al lijkt het op basis van de huidige quotumprijs dat we nog niet genoeg geleerd hebben." De bestuurder vindt dat de vaste kosten van de Nederlandse melkveehouderij een kwetsbaar punt is. "Iedere ondernemer heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid." Schenk zegt dat de Nederlandse zuivel een goede uitgangspositie heeft, maar waarschuwt dat het te veel gebruiken van deze plussen ook tot zwakte kan leiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.