Home

Achtergrond 5 reacties

Mega-bedrijven ook ter discussie in Nieuw-Zeeland

Een plan van drie ondernemingen om mega-melkveebedrijven te starten in Upper Waitaki op het Nieuw-Zeelandse Zuider-eiland stuit op veel protest.

De drie ondernemingen willen 17.000 koeien houden in twaalf vrijwel grondloze bedrijven. Tegen deze plannen zijn al meer dan 4.000 protesten ingediend bij de lokale autoriteiten. Het is voor het eerst dat Nieuw-Zeeland te maken krijgt met verzet tegen mega-veebedrijven. Zeker op deze schaal.

Directeur Richard Peacocke, van een van de drie ondernemingen die willen bouwen zegt de protesten niet te begrijpen. Waarom zou er in Nieuw-Zeeland wel bezwaar moeten zijn tegen dergelijke bedrijven, terwijl zuivelonderneming Fonterra ze wel in China mag bouwen, vraagt hij zich af.

Fonterra zegt in een reactie dat het klimaat in China dwingt tot deze bouwwijze, terwijl het klimaat en milieu in Upper Waitaki de geplande mega-bedrijven niet kunnen dragen. Fonterra is dan ook tegen het plan, maar zal geen officieel bezwaar indienen. Milieugroepen en burgers doen dat wel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toon

  Als het grote geld, of winstgerelateerde bedrijven gaan investeren in de melkveehouderij, is het snel gedaan met huidige gezinsbedrijven.

 • no-profile-image

  huub

  @ toon, waarom? volgens mij is de huidige/toekomstige generatie melkveehouders ook winstgerelateerd.. (?)

 • no-profile-image

  Hendrik

  Toon bedoeld denk ik multinationals en aandeelgenoteerde bedrijven zo als Ahold en Unilever
  En dan gaat het alleen nog maar over rendementen voor een riante dividend uitkering met een Grote koers winst, deze willen dan de hele sector regeren van toeleverantie tot supermarkt, kunnen ze alles zelf sturen.
  (melk dan in de winkel 2a3 euro en een brood €10, Mens moet toch eten en winst komt binnen.)

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Denk je dat Hendrik? De supermarkten nemen op het moment ook geen glastuinbouwbedrijven over, ondanks de forse onderwaardering bij de huidige aangeboden bedrijven. Het is veel handiger om de tuinders/melkveehouders verlies/lage marge te laten lijden en voordelig in te kopen. Dat heeft alles te maken met de vijf krachten van Porter. De intreders barriere in de agrarische sector is vrij laag en de (psychische) uittreders barriere is hoog. Dit zorgt voor lage marges. Zoek maar eens op bij Wikipedia.

 • no-profile-image

  toon

  Omdat het grootkapitaal goedkoper en aan meer kapitaal kan komen dan wij als kleine ondernemers, er meer ondernemerskennis zit dan bij de gemiddelde boer, efficiency daardoor op een hoger niveau getild wordt en een grote industriematige opzet tot een lagere kostprijs zal leiden.
  Alleen is het voor het grootkapitaal tot nu toe niet interessant omdat de rendementen veel lager liggen dan in het bedrijfsleven gewoon is en daardoor houden wij als kleine ondernemers ons bestaansrecht.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.