Home

Achtergrond

Meer vis voor minder geld

Op de elf Nederlandse visafslagen is het afgelopen jaar 7 procent meer vis aangevoerd dan in 2008.

De vis leverde wel 7,5 procent minder op dan een jaar eerder het geval was. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) die vandaag zijn gepubliceerd.

Omdat ook de kosten voor de vissers lager waren dan in 2008, hebben zij onderaan de streep toch meer geld overgehouden. ,,Zo zijn de brandstofkosten gehalveerd'', aldus NOVA-voorzitter Johan van Nieuwenhuijzen.

De totale omzet van de afslagen kwam vorig jaar uit op 273 miljoen euro tegen 295 miljoen euro een jaar eerder. Het volume aangevoerde vis steeg flink, van 86.500 ton in 2008 tot 92.550 ton vorig jaar. Omdat het afgelopen jaar 35 kotters uit de vaart zijn gehaald, is de aanvoer per schip dus flink gestegen.

De prijs van schol daalde het afgelopen jaar met 35 procent of 50 cent per kilo. Schol is voor Nederlandse vissers de belangrijkste vissoort qua volume. Volgens Van Nieuwenhuijzen wordt de enorme prijsdaling veroorzaakt door de aanvoer van goedkope vis uit Azië.

"Gemiddeld liggen de prijzen die voor vis en garnalen zijn betaald lager dan in 2008. Ook de grote maten tong, griet en tarbot die bestemd zijn voor restaurants lieten een forse prijsdaling zien''', aldus Van Nieuwenhuijzen. De verwachtingen voor dit jaar zijn volgens NOVA "gunstig''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.