Home

Achtergrond

'Meer tarwe in EU'

De productie van tarwe in de EU komt in het volgende seizoen 2010/2011 op 133,7 miljoen ton. Dat is 3 procent meer dan in het lopende seizoen.

Het Franse analysebureau Stratégie Grains heeft een prognose gemaakt van het graanseizoen 2010/2011 dat loopt van juli tot en met juni. De geschatte tarweproductie van 133,7 miljoen ton is 380.000 ton méér dan de vorige prognose van Stratégie Grains. Het analysebureau stelt dat de akkerbouwers in Duitsland en Roemenië méér tarwe hebben ingezaaid afgelopen herfst dan aanvankelijk was gedacht.

De tarweproductie is volgens de prognose 3 procent groter dan die in het lopende seizoen. De prognose kan nog zo’n 10 miljoen ton naar boven of beneden worden bijgesteld, meldt het bureau. Dat hangt af van het weer de komende weken. "Als het nu streng gaat vriezen op onbesneeuwde tarwepercelen kan alsnog veel schade worden veroorzaakt."

Stratégie Grains verwacht een daling van het tarweverbruik. De veevoerindustrie gaat minder tarwe verbruiken omdat gerst goedkoper is. De tarwevoorraden blijven daardoor tot het eind van seizoen 2010/2011 groot.

Stratégie Grains verwacht een kleinere gerstproductie in de EU vanwege de lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.