Home

Achtergrond 3 reacties

Meer koeien per hectare in Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse melkveehouderij heeft de laatste twee jaren een intensiteit bereikt zoals nooit eerder tevoren.

Dit blijkt uit de jongste melkveehouderij- en zuivelstatistieken. Het aantal melkkoeien bedroeg in het productiejaar 2008/2009 in totaal 4,25 miljoen dieren. Dat is een toename met 6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Deze sterke groei is vooral toe te schrijven aan de hoge zuivelprijzen in het vorige jaar.

De gemiddelde koedichtheid bedroeg de laatste twee jaren 2,83 melkkoeien per hectare, de hoogste intensiteit ooit geregistreerd, aldus het sectorrapport. Het gemiddelde aantal hectares dat per bedrijf in gebruik is, staat op 131 hectare. Voor de melkveehouderij is in totaal ruim 1,5 miljoen hectare land in gebruik.

Tweederde van de melkveestapel wordt gehouden op het Noordereiland, eenderde loopt op het Zuidereiland. Daar zitten wel gemiddeld de grootste, modernste bedrijven en de bedrijven die zich het snelst ontwikkelen. De groei van de veestapel blijft zich voltrekken met gemiddeld zo’n dertig dieren per bedrijf per jaar, al verliep die juist in het laatste jaar iets minder snel. De gemiddelde veestapel per bedrijf bedraagt 366 dieren.

De gemiddelde melkproductie is met 3.710 liter per koe vrij laag, maar de melkveehouderij in het land is ook sterk seizoensgebonden.
In totaal werden vorig jaar 11.500 melkveebedrijven geteld. De grootste groep bedrijven zit tussen de 100 en 450 koeien per onderneming. Het modelbedrijf heeft 250 koeien. Slechts zo’n 3 procent van de bedrijven heeft minder dan 100 koeien, ruim 3 procent van de Nieuw-Zeelandse bedrijven heeft meer dan 1.000 koeien. In de categorie tussen 650 en 1.000 koeien is het aantal bedrijven vrij klein.

De laatste bijna dertig jaar nam het aantal melkveebedrijven met gemiddeld 176 stuks per jaar af. in het jaar 2008/2009 kwamen er voor het eerst weer melkveebedrijven bij. Hun aantal groeide met 182 stuks.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Opvallend is de lage melkproductie per koe,waarschijnlijk ook heel lage krachtvoerkosten en andere kosten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Gert uit Drenthe, ter informatie; in Nieuw-Zeeland wordt bijna geen krachtvoer aan de melkkoeien gevoerd. Het productiemiddel, de Koe, de Zonwering en het grasland is de enigste investering!!!... Er moet alleen gehooibouwd worden om de droogteperiode te overbruggen. Lekker boeren hé, wat zijn wij toch een tobbers hé ?. groetj's, piet.

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  Hoe intensiever, hoe gunstiger, als de Nederlandse mestwetten hier zouden gelden. Maar alleen hier hebben we zulke hoogstaande wetenschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.