Home

Achtergrond

Meer buitenlandse slachtkoeien

De slachtkoeien worden weer iets duurder. Gemiddeld komt er nog een stuiver per kg geslacht gewicht bij de prijs op. Maar de prijsstijging vlakt duidelijk af.

Dat komt doordat slachterijen steeds vaker koeien uit Duitsland en België halen. De extreme aanvoer van slachtkoeien in december (vanwege het wegvallen van de slachtpremie per 1 januari) heeft de kiem gelegd voor een zeer forse prijsstijging in januari.

En dat heeft voor scheefgroei met omringende land gezorgd. In Duitsland zijn slachtkoeien soms wel bijna een kwartje per kg geslacht gewicht goedkoper.

Slachterijen verleggen dus vaker het accent naar het buitenland. En die tendens krijgt een structureel karakter. Dit heeft tot gevolg dat de prijzen, ondanks een krapper aanbod, op de lange termijn niet veel verder gaan stijgen.

prognose:

eerst nog iets duurder, daarna stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.