Home

Achtergrond

Mastwijk pleit voor schadevergoeding vanwege boktor

Boomkwekers bij wie bomen worden geruimd vanwege de vondst van de Oost-Aziatische boktor moeten hiervoor een schadevergoeding krijgen.

Dat vindt CDA-Kamerlid Jan Mastwijk, die hierover Kamervragen heeft gesteld aan minister Gerda Verburg van LNV. Volgens Mastwijk kunnen telers meestal niets aan doen dat de boktor bij of op hun bedrijf opduikt.

Mastwijk vergelijkt de situatie van de boomkwekers met die van telers van kuipplanten, die enkele jaren geleden uiteindelijk (na tussenkomst van de rechter) ook een schadevergoeding kregen voor ruimingen vanwege PSTVd (aardappelspindelknolviroïde).

Ook geiten- en schapenhouders, wier dieren worden geruimd vanwege Q-koorts, krijgen daarvoor een vergoeding. Mastwijk wil van de minister weten of het beleid in dezen in de plantaardige en dierlijke sector niet op elkaar moeten worden afgestemd.

Medio december trof de Platenziektenkundige Dienst (PD) drie loofbomen aan in Boskoop, die aangetast bleken door de Oost-Aziatische boktor. LNV besloot toen om alle loofbomen en -struiken in het gebied met een straal van 100 meter rond de vondst te laten verwijderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.