Home

Achtergrond 2 reacties

Marokko keurt onverwacht veel pootgoed af

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) en het ministerie van landbouw hebben de autoriteiten in Marokko om overleg gevraagd.

De aanleiding is dat Marokko strenger is gaan keuren op zilverschurft bij ingevoerde Nederlandse pootaardappelen. Volgens sectormanager Jeroen Kavelaars van de PD zijn de eisen die Marokko stelt aan de invoer van pootaardappelen niet aangescherpt. "Maar Marokko is de eisen strenger gaan toepassen. Daardoor wordt meer Nederlands pootgoed afgekeurd. Het ministerie van landbouw en de PD hebben om overleg gevraagd."

Marokko hanteert als eis dat maximaal 5 procent van de aardappelen voor eenderde of meer bedekt mogen zijn met zilverschurft of gewone schurft. Veel partijen Nederlands pootgoed worden afgekeurd in Marokko. Alle handelshuizen hebben hier last van.

Volgens financieel manager Jan Hoogenboom van handelshuis HZPC kan de schade flink oplopen. "Als een handelshuis geen alternatieve bestemming kan vinden moeten de containers terug naar Nederland."

Volgens Hoogenboom is het geen probleem om aan de Marokkaanse eis te voldoen. "Ook een land als Syrië stelt strenge eisen, waar we aan voldoen. Maar je moet wel van te voren weten hoe er wordt gekeurd. Marokko is volkomen onverwacht de eisen ineens strenger gaan toepassen."

Marokko koopt jaarlijks rond de 25.000 ton Nederlands pootgoed. Dat is zo’n 3,5 tot 4 procent van de totale pootgoedexport.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    consumptieboerke

    waarschijnlijk komt marokko erachter dat ze te duur gekocht hebben, wat van de prijs af en ze zijn weer goed.

  • no-profile-image

    Rien

    en dat weten ze door de geimporteerde expertise uit Nederland...

Of registreer je om te kunnen reageren.