Home

Achtergrond

'Management en bestuur Danish Crown moet opstappen'

De Deense varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter (LDS) eist dat management en bestuur van Danish Crown opstappen.

Die eis verwoordde LDS-topman Torben Poulsen vandaag bij zijn afscheid als voorzitter van de bond, zusterorganisatie van de Nederlandse NVV en de Duitse ISN. Volgens Poulsen zijn de varkenshouders de gang van zaken in Danish Crown beu en is de ondernemingsleiding niet in staat gebleken het tij te keren.

"Als we het bedrijf weer in een goede conditie willen krijgen en op de juiste koers, ben ik ervan overtuigd dat we er niet omheen kunnen de leiding te vervangen. Zij kan de zaak gewoon niet aan," aldus Poulsen, die voor de vervanging van de coöperatiebestuursleden denkt aan ervaren professionals uit het internationale bedrijfsleven. Het management moet eveneens worden vernieuwd. "De zittende directie heeft de zaak een groot aantal jaren in handen gehad en ons gebracht naar we nu zijn."

Danish Crown betaalt een vleesprijs die al een groot aantal jaren achterblijft bij die van de buitenlandse concurrentie. Ook vorig jaar was de Deense vleesprijs weer de hekkensluiter in de internationale vergelijking zoals die is opgesteld door de ISN . Het gemiddelde verlies per vleesvarken in Denemarken bedroeg 8 euro, stelt Poulsen vast. De vleesvarkenshouderij boet daardoor steeds meer aan betekenis in. De boeren schakelen namelijk over op de zeugenhouderij en exporteren de biggen naar Duitsland. Poulsen: "Als die ontwikkeling zich voortzet exporteren we over drie à vier jaar al meer levende varkens dan we in Denemarken verwerken."

Afgelopen jaar hebben de Deense zeugenhouders volgens de voorlopige statistieken rond de 7 miljoen biggen in het buitenland afgezet. Dat waren er 1,7 miljoen meer dan in 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.