Home

Achtergrond

'Maffia kent geen crisis'

De Italiaanse maffia is immuun voor de economische crisis.

Terwijl de Italiaanse economie vorig jaar met 5 procent kromp, zag de georganiseerde misdaad in het land de omzet met 3,7 procent stijgen tot 135 miljard euro. Dat concludeerde de Italiaanse werkgeversorganisatie Cofesercenti, dat onderzoek deed naar de illegale economie.

"Maffia Inc. kent of vreest geen crisis'', stelde de organisatie in haar rapport. Volgens de onderzoekers profiteert de maffia van de financiële crisis, die het voor veel ondernemers moeilijk maakt om aan krediet te komen. De misdaadsyndicaten zagen vooral de inkomsten uit het uitlenen van geld tegen woekerrentes sterk toenemen.

Met een geschatte opbrengst van 60 miljard euro bleef de drugshandel de belangrijkste inkomstenbron van de maffia. Milieumisdrijven, zoals het illegaal dumpen van afval, brachten 16 miljard euro op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.