Home

Achtergrond 1 reactie

MPS lanceert keurmerk groente

Het keurmerkinstituut voor de sierteelt MPS lanceert een duurzaamheidskeurmerk voor de complete internationale groente en fruitsector.

Telers kunnen een 'triple A' status verdienen en zich zo onderscheiden op hygiëne, duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Volgens Theo de Groot, directeur van MPS, hebben grootwinkelbedrijven in Duitsland, Japan en de Verenigde Staten gevraagd om zo’n keurmerk voor groente en fruit. "We praten al met deze organisaties over het MPS-keurmerk voor bloemen en planten en zij gaven aan dat er behoefte is voor zo’n keurmerk in de groente en fruit." In Japan werkt een keten al een half jaar op deze basis met groentetelers.

De supermarktketens hebben het keurmerk niet als eis geformuleerd, deelname is daardoor vrijwillig. We hebben veel contact gehad met telersverenigingen. Zij geven steeds aan dat ze zich willen onderscheiden. Er miste nog zo’n systeem. Wereldwijd hebben enkele tientallen telers zich nu aangemeld voor deelname.

De plannen voor introductie van Milieukeur voor glasgroente doorkruist de plannen niet. "Dat richt zich alleen op de binnenlandse markt. MPS moet internationaal ingevoerd worden. We zijn in 60 landen aanwezig."

De extra administratieve handelingen vallen mee, zegt De Groot. "We gaan uit van de bestaande registratie op de bedrijven, daarom is Groeinet aangesloten bij het project. Er wordt onafhankelijk op toegezien." Inspecties kunnen met bestaande GlobalGap audits worden uitgevoerd. Wel moet residumonitoring dichter op de registratie van het middelengebruik plaatsvinden. "Dat moet tot volledige transparantie leiden."

De kosten voor het systeem zullen vergelijkbaar zijn voor de sierteeltbedrijven. "Inclusief oppervlaktetoeslagen zijn bedrijven gemiddeld 1.500 euro per jaar kwijt." Bedrijven waar de betrouwbaarheid niet wordt aangetoond zijn meer kwijt aan extra residumonitoring, stelt De Groot.

Eén reactie

  • no-profile-image

    fantast

    Organisatie MPS

    De organisatie MPS is in de afgelopen 14 jaar van ‘veilingafdeling met 3 mensen’ uitgegroeid tot een professionele organisatie met twee B.V.’s MPS-ECAS en MPS-HCS. MPS-ECAS houdt zich bezig met alle activiteiten die te maken hebben met certificering, MPS- HCS adviseert over de keuze van een certificaat en ondersteunt bedrijven met het implementeren van het certificaat op het bedrijf. Voor de bedrijven in het buitenland heeft MPS een netwerk van buitenlandse coördinatoren. Totaal werken er 69 mensen in Nederland en 9 coördinatoren in het buitenland

    Met trots vertellen ze dat ze een deelnemer in noorwegen zit ( wie betaalt dat snoepreisje)

Of registreer je om te kunnen reageren.