Home

Achtergrond 1 reactie

Luchtwegschade 13 procent bij varkenshouders

Dertien procent van de varkenshouders die op de vakbeurzen in ’s-Hertogenbosch en Hardenberg een longfunctietest deden hebben een luchtwegvernauwing.

Dat meldt netwerk Stof tot nadenken van Varkensnet. Dit netwerk richt zich op het stof in stallen, wat een gezondheidsrisico voor varkenshouders met zich meebrengt. Tijdens de vakbeurzen bood het netwerk bezoekers een longfunctietest aan om varkenshouders bewust te maken van de mogelijke gevolgen van stof. 150 varkenshouders testten hun longfunctie, 20 van hen bleken een luchtwegvernauwing te hebben. Zij kregen het advies om naar de huisarts te gaan.

Behalve de longtest heeft het netwerk ook enquêtes onder varkenshouders afgenomen. Hieruit bleek dat veel varkenshouders zich bewust zijn van de potentiële risico’s van stof. 70 procent gebruikt bescherming. Wel worden die vaak verkeerd gebruikt.

Bovendien bestaat vaak een negatief beeld van echt effectieve middelen, zoals gelaatsmaskers. Ten onrechte, stelt het netwerk, omdat deze beschermers gemoderniseerd zijn. Varkensnet daagt varkenshouders uit om dat zelf te proberen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    struikrover

    Wat denkt U van pluimveehouderij ???
    Ik ken tientallen pluimveehouders met longkanker door al dat stof !!
    Wordt daar wel eens onderzoek naar gedaan ?

Of registreer je om te kunnen reageren.