Home

Achtergrond

Lichte daling uitvoer goederen

Het volume van de uitvoer van goederen is in november 2 procent kleiner geweest dan een jaar eerder.

In oktober was dat nog 6 procent. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Het volume van de invoer nam in november met ruim 8 procent af. Ook dit is minder laag dan in voorgaande maanden. Volgens de Exportradar zijn de omstandigheden voor de Nederlandse export minder ongunstig. Na een lange periode waarin de omstandigheden verslechterden, is de situatie vanaf mei 2009 geleidelijk verbeterd, constateert het CBS.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 27,5 miljard euro, ruim 5 procent minder dan een jaar eerder. De waarde van de invoer daalde met bijna 8 procent tot 24,5 miljard euro. Het handelsoverschot kwam daarmee uit op 3,1 miljard euro, ofwel 0,5 miljard euro meer dan in november 2008.

De invoerwaarde van industriële producten, machines en transportmiddelen nam zelfs fors af. Bij de uitvoerwaarde zit de krimp meer bij de grondstoffen en minerale brandstoffen. De uitvoer naar landen van de Europese Unie nam sterk af, maar de uitvoer naar niet-EU-landen was voor het eerst in lange tijd hoger dan een jaar eerder.

Mede door lagere prijzen van aardgas en chemische producten waren de invoerprijzen 2 procent en de uitvoerprijzen 6 procent lager dan een jaar eerder. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van november 2008 flink verslechterd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.