Home

Achtergrond 9 reacties

Leaseprijs krijgt knauw: €3,55

De melkaanvoer kan in de laatste maanden van het quotumseizoen nog vreemde bokkesprongen maken, maar op dit moment wordt er onderschreden. Tot en met augustus werd er volop doorgemolken, maar daarna kwam de klad er in.

Dit heeft al een paar weken gevolgen voor de leasemelkprijs. Deze week gaat er maar liefst €0,65 van de prijs af, tot €3,55 per kg vet. De vergelijking met voorgaande jaren dringt zich bepaald niet op. In 2009 werd nog €4,90 voor leasemelk betaald.

Maar dit verschil wordt niet per se nog groter. Vorig jaar, toen de dreiging van forse superheffing steeds groter werd, werd er hard op de rem getrapt. De melkaanvoer in februari 2009 was toen erg laag.

Met de huidige onderschrijding kunnen melkveehouders ook juist het gaspedaal gaan indrukken, zeker met leaseprijzen van rond de €3,50. Het wordt daardoor tot 15 februari, de sluitingsdatum voor handel in leasequotum, een periode van alles of niets. Maar het lijkt vooralsnog op niets.

De Nederlandse melkveehouders hebben in de periode januari-november 2009 bijna 10,45 miljoen ton melk geleverd. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder 10,25 miljoen ton melk. De melkaanvoer steeg met 1,9 %. Tot en met augustus lag de aanvoer nog 2,6 % hoger.

Daarna werd het rustiger. In september en oktober lag de aanvoer maar 0,5 % hoger dan in 2008 en in november werd er zelfs 0,8 % minder melk aangevoerd. Dit blijkt uit cijfers van PZ.

prognose:

lease goedkoper, héél misschien duurder

Laatste reacties

 • no-profile-image

  realist

  Met het onderuitgaan van de leaseprijs, zal de absurde quotumprijs niet achterblijven en dalen naar meer realistisch niveau.

 • no-profile-image

  w

  er wordt tot nu toe 2,2 % meer gemolken met 0,5 % minder vet dit komt neer op 1,7 procent meer vetproductie min 1 % verruiming geeft dus 0,7 % dus er zijn veel boeren die op een leuke superheffing afdenderen advies houd u lease melk aan hetgaat stijgen in de komende weken en hard ook advies voor de leasers nu direct doen anders gaat het over twee weken zeer doen.

 • no-profile-image

  leasemelk

  Goed gesproken (uit ogen van de verleaser), gezien alle partijen leasemelk die worden aangeboden moet de prijs nog een beetje zakken willen deze mensen het kwijt raken.

 • no-profile-image

  veehouder

  w euro niets doen en kijken wat er gebeurd
  verleaser vaak veel liters
  leaser vaak een klein beetje
  kijken wie er bang wordt op de eindstreep
  je rekend alleen verruiming
  de meeste boeren 2-3 % meer melk voor vet

 • no-profile-image

  w

  zo als ik al dacht de meeste boeren kunnen niet rekenen. maar niet getreurd ik beweer niet dat ik gelijk krijg ik zet uiteen wat logischer wijs gaat gebeuren. echter is quotum handel het zelfde als aandelen het gaat wel erg veel om emotie en weinig om logica. + wat is logisch leasen 15 cent/l + 15 cent voerkosten incl ruwvoer + 3 cent overige toegerekende kosten om melk te mogen leveren van 30 cent ps succes met groeien allemaal maar niet meer zeuren bij een lage melkprijs.

 • no-profile-image

  Frans

  W.Euro is zeker een verleaser.....

 • no-profile-image

  leaser

  Kijk w euro, zo'n rekensommetje kan idd niet snel uit. He wordt een ander verhaal als die melk al gemolken is.... je kan het weg laten lopen of beetje leasen. De kosten heb je toch al gemaakt.

  Nu als een gek meer gaan melken is idd een beetje jammer denk ik. De helft van je veestapel opruimen ook. Dus dan maar beetje doormelken en wachten tot de leasprijs nog verder daalt, we hebben nog een halve maand dus hij zakt nog wel een beetje.

 • no-profile-image

  jp

  Lease prijs zakt nog lekker door, vraagprijs voerleverancier 3ct per %, voor 2,5ct een paar dagen wachten werd gezegd.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  nog voor 4.88 verleast in december :P bij 4.40 vet

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.