Home

Achtergrond

Lammetjesdag Drentse schaapskooien afgelast

Bij zeven van de acht Drentse schaapskooien is de lammetjesdag, die voor 21 maart gepland stond, afgelast.

Dat heeft de Stichting tot Behoud van de Drentse Schaapskudden besloten in verband met de Q-koorts, zo meldde woordvoerder Jan Reemt Jaarda vandaag.

"Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mogen alleen kuddes meedoen die zijn gevaccineerd tegen Q-koorts; anders is het besmettingsrisico voor mensen te groot. In Drenthe is alleen de Ruiner kudde gevaccineerd. Maar of de lammetjesdag daar wel doorgaat, is ook nog onzeker'', aldus Jaarda.

De jaarlijkse lammetjesdag, waarop iedereen de pasgeborenen in de schaapskooi mag bewonderen en aaien, is enorm populair in Drenthe. Toch geldt er volgens Jaarda nog geen algeheel bezoekverbod voor schaapskooien. "Dat is krom, want op andere dagen is er dan uiteraard ook besmettingsgevaar. Maar we verwachten dat het ministerie ook de regelgeving nog wel aanscherpt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.