Home

Achtergrond

"Lammetjesaaidag praktisch onmogelijk"

Verschillende instanties raden schapenhouders af om dit jaar lammetjesaaidagen te houden.

Volgens onder meer GGD Hart voor Brabant, Geldersch Landschap, Landschap Overijssel en de Stichting tot behoud van de Drentse schaapskudden is het risico op besmetting met de Q-koorts te groot.

Voor schapenhouders die hun plannen voor lammetjesaaidagen wel doorzetten, wordt het sinds de donderdag afgekondigde maatregelen praktisch onmogelijk. Geiten- en schapenhouderijen die bezoekers toelaten, moeten hun dieren minstens twee keer hebben ingeënt. Daarnaast moeten schapen en geiten die vier maanden drachtig zijn en lammetjes tot twee weken oud in quarantaine worden geplaatst.

Schapenhouders Anneke en Pieter Kuijer uit Soest waren tot donderdag van plan hun lammetjesaaidagen door te laten gaan. ”Wij hebben alle mogelijke maatregelen genomen om bezoekers veilig te kunnen ontvangen”, vertelt Anneke Kuijer. ”Wij hebben bloedmonsters genomen van onze schapen en die laten onderzoeken. Dit alles in nauw overleg met onze dierenarts. Gelukkig waren alle uitslagen negatief, waarna de schapen twee maal gevaccineerd zijn tegen Q-koorts.”

Daarom wilden de schapenhouders hun bedrijf gewoon openstellen voor bezoekers. ”Maar nu is het praktisch onmogelijk. We zullen een plek moeten creëren waar we onze dieren in quarantaine kunnen plaatsen. Als die er is, kan de eerst geplande dag van 28 maart nog niet doorgaan, want dan zijn de lammetjes nog geen twee weken oud. Op die eerste dag hebben we altijd een demonstratie schaapscheren, maar ook dat kan niet doorgaan. De schapen die geschoren worden, zijn altijd hoog drachtig, maar die moeten dus in quarantaine.”

Voorlopig neemt Kuijers nog geen beslissing over de dagen. ”We gaan alles proberen om het door te laten gaan. Maar het beleid verandert elke week. We zullen dus op termijn moeten bekijken hoe het verder gaat.”

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.