Home

Achtergrond 9 reacties

Lagere contractprijzen voor aardappelen

De contractprijs voor fritesaardappelen af land dalen licht.

Naar mate de aardappelen langer worden bewaard, wordt de daling kleiner ten opzichte van 2009. De contractprijzen voor levering aan het eind van het seizoen blijven stabiel.

Dat blijkt uit een rondgang langs de grote aardappelverwerkers. De contractprijzen zijn een aantal jaren gestegen omdat de teeltkosten zijn gestegen, zegt directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato. "De teeltkosten dalen dit jaar omdat pootgoed en kunstmest goedkoper is geworden. Dat compenseert deels de lagere contractprijzen. De bewaaraardappelen worden dit jaar beter betaald in vergelijking met af land." Een prijsstijging zit er volgens Zelhorst niet in. "De moordende concurrentie op de afzetmarkten dwingt ons tot een aanpassing van de contractprijzen."

Lamb Weston Meijer voert een vergelijkbare prijspolitiek. De contractprijzen af land gaan licht omlaag, zegt John Wiskerke, directeur Grondstoffen. "De prijs voor de standaardrassen daalt meer dan die van de rassen voor de hogere marktsegmenten. De concurrentie is hevig door het grote aanbod. De voorwaarden wijzigen weinig."

Bij McCain dalen de contractprijzen licht waarbij de prijzen af land het sterkste dalen, zegt Han van den Hoek, directeur Grondstoffen. "We bieden telers ook dit jaar weer de mogelijkheid om een meerjarig contract af te sluiten." Ook McCain ziet geen ruimte voor een prijsverhoging. Van den Hoek: "En het zou een verkeerd signaal zijn, alsof er ruimte is voor een groter areaal. Iedere uitbreiding van het areaal is funest voor de prijsvorming."

Ook Farm Frites verlaagt de contractprijzen, zegt inkoopmanager Cees Rozendaal. "De af land prijzen dalen wat meer dan die in de bewaarcontracten. Aan het eind van het seizoen is de prijs ongeveer gelijk aan vorig jaar. Door de overcapaciteit is het niet mogelijk dezelfde prijzen te realiseren in de afzetmarkt. De teler heeft wat minder kosten dan vorig seizoen. De inkoopvoorwaarden van 2009 blijven gehandhaafd."

Lees ook: NAV: contractprijs valt tegen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  akkerbouwer zonder winst

  mogen wij weer niks verdienen, zakken dee kosten eens, zakt de prijs mee !! En de consument betaald niks minder. DUS INDUSTRIE weer MEER verdienen op onze kap !!

 • no-profile-image

  Belgantw

  Ben zelf teler van enkele ha aardappels maar verkoop die al jaren zelf,toch zie ik een geweldige druk van aard,op de markt.De laatste jaren moet ik ook mijn aard met lagere prijzen verkopen een voorbeeld ,kheb een klant en die moet 30.50 hebben gewassen om te kunnen stomen voor de zorgsector die koop ik nu van de aardappelverwerking voor 110€verpakt in 15kg zakken!!!Hoe ken daar nog iemand iets aan verdienen????????De oplossing is niet makkelijk daar de indusstrie zelf ook zeer veel aardappels teelt toch in belgie

 • no-profile-image

  Tarweboer

  Lekker graan telen en opvoeren aan m'n vee dat is het allerbeste.
  Die schijtaardappels voor die k..bedrijven: Heel veel werk en risico en nog geen fooi als beloning.
  En die rotfriet maakt ook nog de maatschappij kapot.
  Kan me goed voorstellen dat zuid korea de hamburger weert.

 • no-profile-image

  Jantje

  Toch wel toevallig dat alle aardappelverwerkers (ook die in Belgie) gezamenlijk de contractprijs verlagen met min of meer hetzelfde onzin verhaaltje (stijging pachtprijs, stijging dieselprijs, etc. worden blijkbaar niet als kostprijsverhogend gezien). De verschillende directies hebben elkaar waarschijnlijk ergens toevallig getroffen op een golfbaan... Maar goed, de Europese commissie voor mededinging heeft het toch te druk met het controleren van banken en andere luchtbellen (en de Nederlandse NMa was waarschijnlijk ook toevallig op dezelfde golfbaan aanwezig, omdat ze daar toch waren voor een potje golf met de supermarkten...).

 • no-profile-image

  Evert

  de moordende concurrentie waar de nederlandse aardappelverwerkers het over hebben komt denk ik met name uit belgie. Zij bieden hun eindproduct waarschijnlijk voor een te scherpe prijs in de markt aan. om toch nog winst te kunnen maken zullen ze de aardappelen dus goedkoop in moeten kopen. Zij zijn dus gebaat bij een lage contractprijs voor boeren en een lage belgapom-notering.

 • no-profile-image

  j.

  helaas dalen contracten TEWEINIG, het niveau is nog dusdanig dat men BLIJFT contracteren. Er MOET 30% van de prijs af i.p.v. 3%

 • no-profile-image

  Johan

  Juist Gerwin, wie kan rekenen zal niet tekenen. Denk en hoop dat deze contractprijsverlaging voor veel boeren een signaal zal zijn om dan ook geen contract te tekenen. Dit is ook een uitgelezen mogelijkheid voor de VTA en andere organisaties om zoiets als de SPA van de grond te krijgen. Geheid dat veel meer boeren nu inzien dat ze toch maar wat gepiepeld worden door die hele aardappelindustrie en dat ze samen iets kunnen afdwingen!

 • no-profile-image

  Gerwin

  Je hoeft niet te tekenen. En doe dat ook alsjeblieft niet!!! Dan kan er weer een gezonde aardappelmarkt ontstaan!!! Ga handelen op de termijnmarkt, levert vaak veel meer op dan zo´n waardeloos contract met heel veel voorwaarden voor heel weinig!!!

 • no-profile-image

  Zandboernl

  Mooi, die voedselveiligheid en gewasscans/oogstinformatie. De industrie weet exact wat het kost bij welke opbrengst en ras om aardappelen te verbouwen. Dat is makkelijk rekenen. Ik ken geen enkele bedrijfstak die zijn kostprijs zo duidelijk aan de koper doorgeeft als de landbouw.
  Dus wel alles blijven registreren, maar enkel bij calamiteiten doorgeven aan de afnemer. Je geeft je boekhoudrapport toch ook niet mee aan de chauffeur.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.