Home

Achtergrond

Laatste Antilliaanse verkiezingen

De Antillen maken zich op voor de laatste verkiezingen van het Antilliaanse parlement, de Staten.

Vrijdag kunnen de inwoners van de vijf Antilliaanse eilanden hun stem uitbrengen voor een parlement dat ruim zeventig jaar bestaat, maar als het goed is per 10 oktober dit jaar wordt opgeheven. De Antillen hebben met Nederland afspraken gemaakt over opheffing van de Antillen en '10-10-10' is de richtdatum.

Momenteel wordt Curaçao geleid door een regering van PAR, PNP en FOL. Ook op de Antillen zitten deze drie partijen in een coalitieregering met partijen van de andere eilanden. In totaal heeft Curaçao 14 van de 22 zetels in de Staten, en automatisch heeft het altijd een grote invloed op de Antilliaanse politiek. Dat is ook de reden waarom bijvoorbeeld Sint Maarten en Saba zo snel mogelijk afscheid wil nemen van de constructie van de Antillen. Over de ontmanteling wordt al sinds 2005 met Nederland onderhandeld.

De grootste oppositiepartij Lista di Kambio (lijst van verandering), een lijstcombinatie van de al langer bestaande arbeiderspartij MAN onder leiding van de ervaren Charles Cooper en de partijen NPA van Nelson Pierre en Forsa Kòrsou van Gregory Damoen, heeft de verkiezingscampagne gevoerd met de leus dat ze alles anders wil aanpakken dan de PAR.

Wat de Lista di Kambio betreft is de PAR verantwoordelijk voor alle mogelijke corruptie, armoede en ondeugdelijk bestuur op Curaçao. Er zijn al veel wetten aangenomen en afspraken gemaakt voor de nieuwe staatkundige structuur en Cooper zegt die niet te kunnen of willen herroepen. Wel wil hij dat Curaçao zo snel mogelijk de Antillen verlaat.

Het grootste bezwaar dat Lista di Kambio heeft, is dat de PAR te veel aan de leiband van Nederland loopt. In de verkiezingsstrijd werd Lista di Kambio door de PAR op haar beurt afgeschilderd als een pro-Venezuela partij, die liever onder het juk van president Chávez leeft.

Behalve de staatkundige structuur, de relatie met Nederland, de relatie met Venezuela en daaraan verbonden toekomst van de Venezolaanse Isla-raffinaderij op Curaçao zijn armoedebestrijding, beter onderwijs, bestrijding van vriendjespolitiek en lagere tarieven voor water en elektriciteit belangrijke onderwerpen in de loop naar de Statenverkiezingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.