Home

Achtergrond

LTO wil aanpassing van regels voor mededinging

Het kabinet moet de mededingingsregels aanpassen, zodat boeren en tuinders nieuwe samenwerkingsvormen kunnen ontwikkelen.

Dat zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat in een brief aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. LTO Nederland zegt dat de mededingingsautoriteiten andere voorwaarden moeten gaan stellen bij fusies en overnames. Dan kunnen boeren en tuinders samen met afnemers tot afspraken en samenwerkingsverbanden komen en zo inspelen op de wens van de consument.

Boeren en tuinders hebben volgens LTO een specifieke positie omdat ze met zeer velen tegenover een beperkt aantal verwerkers en een zeer beperkt aantal inkopers staan. Dat maakt de positie van de primaire producent kwetsbaar.

Volgens Albert Jan Maat wordt het voor boeren steeds moeilijker voor boeren en tuinders te voldoen aan duurzaamheidseisen, als ze niet tegelijk de mogelijkheid hebben economische macht te ontwikkelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.