Home

Achtergrond 3 reacties

LTO: telers moeten aardappelcontract goed lezen

Voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw raadt aardappeltelers aan de contracten goed te lezen voor ze hun handtekening zetten.

Fritesfabrikanten nemen vaak voorwaarden op in het contract die negatief kunnen uitpakken voor de teler. Dat zei Haanstra gisteravond op een bijeenkomst in het Gelderse Toldijk. Veel contracten zijn gebaseerd op de zogenoemde Vavi-voorwaarden. "Naar die voorwaarden is goed gekeken."

Het gaat om de bepalingen die de fritesfabrieken daar zelf aan toevoegen. Haanstra wil geen namen van bedrijven noemen. "Het gaat bijvoorbeeld om een bepaling dat als een fabriek de aardappelen afkeurt, de fabriek die toch mag verwerken. De teler moet dan maar afwachten welke korting de fabriek oplegt."

Het kan nog gekker. Haanstra: "Het komt voor dat als een partij geen voedselveiligheidscertificaat mee kan krijgen, dat de fabriek dan op kosten van de teler nieuwe aardappelen kan kopen op de vrije markt. Telers moeten de contracten goed lezen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jpdijkhuis

  Als je nu een areaalkrimp van 30 % doet?

  Jaap!!

  die grote"" handelshuizen"" opdracht geeft

  ,problemen die ze veroorzaakt hebben op te lossen,

  mensen goed en objectief ,zorgt voor,een fair systeem(wet) voor kwekersvergoedingen, zodanig dat het zichtbaar wordt

  OOK VOOR DE STAAT DER NEDERLANDEN

  in plaats van feitelijke destructie te laten plegen op je innoverende vermogen en je regenererende vermogen.

  misschien dat je eens moet kijken naar de canadezen,en dat schaalvergroting niet het toverwoord is.

  ik kan me toch wat rooie koppen herinneren,die pchychotisch kakelen,eigenlijk moet je uitleggen hoe je met je banksysteem,je verzekerings systeem,

  HOE JE ART 14 VAN HET UPOV-91 UITVOERD,dat is sinds 24 4 1998 in werking.

  dus niet een vraagje naar plantum.nl,
  maar juriprudentie dus,leuk voor die 2 handelshuizen!

  misschien los je dan ook het erwinia probleem op

  mvg
  jpdijkhuis

 • no-profile-image

  jpdijkhuis

  <>

 • no-profile-image

  Han

  @J.P. Ik ben het met je eens in dezen. De heer Haanstra verwijs ik naar het artikel van CEJA in AGD over (te) weinig bedrijf opvolgers. Dit artikel kan de LTO voorman dan vertalen op mondiaal vlak.
  Zal hij tot de conclusie komen dat na de babyboom generatie er een landbouw probleem optreedt dat zijn weerga niet kent. Laat Rusland ons voorbeeld zijn waar het gaat over weer opbouwen van landbouw productie als we eerst het landbouw onderwijs hebben verwaarloosd. De vrije markt heeft niet alleen de bedrijven aangepakt maar vooral ook de opleiding van boeren en personeel. Waar jij wijst op Erwinia kan ik meteen inhaken door de stellen dat er niet genoeg jonge SELECTEURS meer rond lopen in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.