Home

Achtergrond

LTO: stel nieuwe perceelsregistratie jaar uit

Boeren ondervinden veel moeilijkheden bij de nieuwe perceelsregistratie.

Hierbij lopen de irritaties zo hoog op, dat de nieuwe registratie maar een jaar moet worden opgeschoven, vindt de vakgroep LTO Melkveehouderij.

Op last van de Europese Commissie, moest Nederland een nieuwe perceelsregistratie ontwikkelen. Uit twee inspecties bleek namelijk dat Nederland teveel grond heeft opgegeven voor toeslagrechten. Brussel heeft Nederland een boete opgelegd van 16,6 miljoen euro.

De nieuwe registratie gaat via de website van het ministerie van LNV. En daar gaat het mis, zegt beleidsmedewerker Wiebren van Stralen van LTO Noord. "Het systeem is bepaald niet gebruiksvriendelijk. Alle wijzigingen kleiner dan een meter breed, neemt de computer niet mee. Over een lengte van enkele honderden meters scheelt dat veel grond. Gras intekenen tussen een betonpad en een sloot lukt niet. En veel door boeren ingetekende lijntjes blijken een paar dagen later weer in de oude stand te staan. Zulke wijzigingen worden dus niet overgenomen."

LTO wil op hele korte termijn opnieuw overleg met de Dienst Regelingen. Bovendien wil LTO van de Europese Commissie weten welke opdracht Nederland voor deze operatie heeft gekregen en wat de gevolgen kunnen zijn voor toeslagrechten. Het ministerie van LNV heeft het verzoek van LTO om inzage met een beroep op de Wet Openbaarheid bestuur eerder al afgewezen. Europarlementariër Esther de Lange heeft aangekondigd over deze laatste kwestie vragen te stellen in het Europees Parlement.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.