Home

Achtergrond

LTO: overheid aansprakelijk stellen voor schade Q-koorts

Geitenhouders moeten de overheid aansprakelijk stellen voor de volledige gevolgschade van het Q-koortsbeleid.

Met dat advies is LTO Nederland gisteravond gekomen. LTO heeft een standaardformulier opgesteld waarin geitenhouders waarvan dieren zijn geruimd, de staat aansprakelijk kunnen stellen voor de gevolgschade. De actie is ingezet naar aanleiding van het Tweede Kamerdebat over Q-koorts.

Doel van de aansprakelijkheidsstelling is verjaring te voorkomen en ervoor te zorgen dat de gedupeerde veehouders een juridische positie hebben in het geval van eventuele civiele procedures. De juridische actie richt zich op de totale gevolgschade die voortvloeit uit de getroffen maatregelen.

De aansprakelijkheidsstelling staat los van de directe schadevergoeding voor de geruimde geiten.

”In tegenstelling tot het juridisch aanvechten van de eerder genomen overheidsmaatregelen en taxaties achten juristen deze weg wel kansrijk”, aldus LTO. LTO dringt al langer aan op een schadevergoeding voor de gevolgschade.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.