Home

Achtergrond 9 reacties

LNV neemt risico

De volksgezondheid is in gevaar en dus mogen we geen enkel risico nemen.

Individueel testen van dieren geeft geen betrouwbare uitslag en dus worden alle drachtige dieren geruimd. Geiten die mogelijk zijn geboren uit besmette moederdieren en nu op een andere locatie staan, moeten worden geruimd omdat ze mogelijk een risico zijn voor de volksgezondheid. Het beleid van het ministerie van landbouw in de strijd tegen Q-koorts is rigoureus.

Tot er Q-koorts wordt gevonden bij een kinderboerderij. Door een aantal Q-koortspatiënten in de omgeving van Oldenzaal deed de Voedsel- en Warenautoriteit onderzoek. De dertien geiten op een kinderboerderij bleken in augustus besmet met Q-koorts. Op last van GGD en gemeente is de kinderboerderij sinds half december gesloten.

Het ministerie doet niets. Het risico van grootschalige bedrijven is groter dan van hobbydieren omdat hier veel minder dieren zijn die bacterie uitscheiden, zegt het ministerie. Maar bij een kinderboerderij hebben veel meer mensen direct contact met de dieren dan op een professioneel bedrijf. Het ministerie maakt hierin een grove fout. Als mogelijk niet-besmette dieren geruimd worden omdat er mogelijk een gevaar is voor de volksgezondheid, is het onbegrijpelijk dat wel-besmette dieren die ook mensen besmet hebben voorlopig ontzien worden.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Dick Veerman, Frankrijk en andere landen kunnen prima met Q-koorts leven en dat komt omdat alleen Nederland- of beter LNV/CDA- een dubbele boekhouding hanteert. Bij ons zijn veterinaire ziekten namelijk een middel tot strategische sanering van onwelgevallige agri-sectoren geworden, sinds in de jaren '80 daarmee een Mkz-proef werd genomen en er in 1997 gesublimeerde ruimingen gevolgd door faillissementen plaatsvonden. Jouw naamgenoot Cees zorgde in 2003 ervoor dat de beoogde Reconstructiegebieden in de Gelderse Vallei, de Peel, Midden Limburg en de Kempen zonder enige planologische tervisielegging, onteigening of democratische beheersplanologie ijskoud geruimd en gesnaneerd konden worden. Daarover heeft Spotvogel in het dossier 'de Pestvogels van Veerman' een aardig boekje opengedaan! Voor LNV zijn nu gewoon de geiten aan de beurt. Business as usual!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Zwartebroeker, Harm, Geit en alle anderen, misschien is LNV een beetje geschrokken na de Vogelgriepholocaust onder hobbydieren, maar ik zal er voor zorgen dat niemand de satanisch duivelse inborst van LNV en het CDA ooit nog literair zal kunnen wegpoetsen. Na 'De Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie' wordt het derde dossier waarin wordt beschreven hoe er een verderflijke Pest rondwaart in de Nederlandse politiek en openbaar bestuur, worden opgedragen aan de geitenhouders en - houdsters en hun volkomen nutteloos vermoorde dieren. Als schrijver zal ik niet rusten voordat alles op schrift gesteld is en als onderzoeker doe ik mijn uiterste best om de onderste steen boven te halen. Jammer dat ik niet nog meer kan doen voor de machteloze mensen en hun dieren over wie dit vreselijke lot wordt uitgestort door een regering die Beëlzebub en zijn horden naar de kroon spant! Een schandvlek van onze beschaving. Een gesel voor onze democratie. En een ontnuchterende onthulling van de ware Normen en Waarden van Balkenende 4!

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Herkauwer, is dat niet een beetje een paranoide visie? Eerlijk gezegd denk ik dat de geitenkwestie te maken heeft met nu pijnlijk blijkende inhoudelijke onprofessionaliteit.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe gevaarlijk is de q-koorts? J.P. Balkenende legt bezoek af bij getroffen bedrijf. Denken ze nu echt "Geiten weg, Bacterieen weg"? Ik vind gezien alle informatie die tot ons komt over de intensieve geitenhouderij,dat onze premier en voor hem onze vorstin onverantwoord veel risico hebben genomen. Of moet ik concluderen na de uitspraak over de besmette kinderboerderij(en) dat het met het risico voor de volksgezondheid wel meevalt. Dan heeft Den Haag een stok gevonden om de intensieve veehouderij te slaan op de plek die op dit moment het minst pijn doet. Er komen per slot verkiezingen aan. Na de grote verkiezingen (2de kamer) treden de nieuwe welzijnseisen voor varkens in werking. Dit zou gezien de extra kosten wel de nekslag voor de varkens houderij kunnen zijn. Dan is er nog een mineralen (mest) dossier dit zou wel eens koeien kunnen gaan kosten. Krijgen de burgers toch hun op Democratische gronden verkregen ZIN. Eerst de stad en nu het platteland voor zich alleen. Wat dit gaat kosten, Ze hebben geen Idee.

 • no-profile-image

  kees krelekamp

  wat nu gebeurd met de geiten is schaamteloos het is door het nalatig optreden van dit waardeloze kabinet dat het zover is gekomen Qkoorts stelt niks voor er zijn 6 mensen overleden ,maar die hadden een brakke gezondheid dit hoort nu eenmaal bij het leven .maar om daar nu 40000 geiten in de vuilnisbak te gooien??hieruit blijkt maar wat een waardeloos zooitje het is in den haag. hoe zat het ook alweer met de normen en waarden?deze ministers moeten heel gauw aftreden

 • no-profile-image

  geit

  Als geitenboer sta je daar dan. Machteloos!! Je zou ze toch iets doen, al kwam je die mensen van lnv tegen.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  LNV neemt zeker een risico, maar heeft dat kennelijk in het verleden ook al genomen. Op zustersite De Boerderij was gisteren te lezen dat geiten- en schapenland Frankrijk al 25 jaar (!!!!!) een Q-koorts protocol heeft en er prima mee om kan gaan. Hoe is het mogelijk dat veterinairen en veterinaire adviseurs van de beleidsverantwoordelijken daar niet van op de hoogte waren?
  Zie <>

 • no-profile-image

  Harm

  Dan gaat Balkenende ook nog politieke verkiezingsmunt slaan uit deze misere door schijnheilig op bezoek te gaan bij een getroffen geitenhouder en getroffen dieren. Het CDA heeft laten zien wat logica betekent. CDA-logica is wartaal die alleen de dik betaalde CDA mannen in besturen, commissie en secretariaten snappen. Stem ze allemaal weg. Overal. Vandaag nog als het kan.

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Och, 61 geitenhouders, die er in feite alleen voor staan, zullen de ruimingen niet kunnen tegenhouden. Het levert ook geen grootschalig verzet op, want het gebeurt immers om het volk te beschermen tegen een dodelijke ziekte !
  Maar als hobbydieren etc. geruimd zouden worden zou dat wél maatschappelijke onrust kunnen veroorzaken. En daar zijn ze, na mkz en vogelgriep, een beetje bang voor geworden. En dus krijgen "de deskundigen" opdracht om hiervoor een mooie uitleg te verzinnen. De minister vraagt, zij (ver-)draaien.

  Of het allemaal nog geloofwaardig is, doet helemaal niet ter zake. "Het volk" gelooft het wel.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.