Home

Achtergrond

Kwaliteit weegt steeds zwaarder voor uientelers

Uientelers kiezen in hun zaadbestellingen steeds meer voor kwaliteit, merken zaadleveranciers aan het begin van het bestelseizoen.

De uienzaadbestellingen zijn nu in volle gang. "Nu de prijzen een stuk beter zijn dan voorgaande jaren willen telers wel investeren in rassen met hogere kwaliteit", ziet André Boot, uienspecialist bij Nickerson-Zwaan. Het uienareaal voor 2010 is volgens hem moeilijk in de schatten. "Ik verwacht niet minder gele zaaiuien, wel minder rode uien. Die markt is gevoeliger en loopt dit seizoen minder."

Zaadleverancier Hoza heeft 40 procent van de verkopen erop zitten, zegt mede-eigenaar Kees Hoogzand. "Bij ons is duidelijk een verschuiving naar rood waarneembaar. Dat is echter niet representatief voor het hele land." Hoza’s ras Romy scoorde hoge ogen op de rassenlijst. "Zeker op kwaliteitsaspecten zoals bewaarbaarheid. En daar zoekt de teler nu naar. Landelijk verwacht ik geen areaalgroei voor rode uien, omdat de prijs niet zo goed is als van gele uien."

Ook Hoogzand ziet dat kwaliteit steeds zwaarder telt voor telers. "Wat heb je aan veel tonnen, als die in de bewaring veel tarra opleveren. Het eindresultaat telt."

Of registreer je om te kunnen reageren.