Home

Achtergrond

Kroes: alle Europeanen op breedband in 2013

Neelie Kroes wil in haar nieuwe baan als EU-commissaris voor Digitale Agenda vooral inzetten op de aanleg van snel internet in de hele Europese Unie.

Doel is dat alle Europeanen in 2013 toegang hebben tot breedbandinternet. Kroes heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van Europarlementsleden, vooruitlopend op een hoorzitting over haar geschiktheid volgende week donderdag.

In Nederland is snel internet al wijdverbreid, maar in oostelijke EU-landen als Bulgarije en Roemenië is breedband nog een zeldzaamheid.

Andere prioriteit van Kroes wordt dat Europeanen makkelijker kunnen kopen op buitenlandse sites. Nu kan dat soms niet wegens problemen met auteursrechten. De VVD'ster wil internet bovendien veiliger maken, onder meer wat betreft videogames. Ze streeft ten slotte ook naar extra steun voor ICT-onderzoek en innovatie.

Kroes zal scherp letten op de tarieven van grensoverschrijdende gsm-gesprekken, sms-jes en mobiel internet, meldde ze vast. In juni komt ze met een tussenrapport. Daarna volgt een volledige herziening. De EU heeft momenteel een maximumprijs gesteld voor sms- en gsm-en van of naar een ander EU-land.

De commissaris verwacht daarbij dat de prijs voor grensoverschrijdend mobiel internet zal dalen, zodat mensen geen onverwacht hoge rekeningen meer aantreffen bij thuiskomst uit een ander EU-land.

Ze kondigt ook vast acties aan voor veiliger auto's. Met een zogeheten e-callsysteem kunnen auto's zelf de alarmcentrale 112 melden na een ongeluk. Ze overweegt bovendien regels voor energiezuinigheid van ICT-systemen.

Kroes is in november door de Nederlandse regering voorgedragen voor een nieuwe termijn als EU-commissaris. Voorzitter José Manuel Barroso gaf haar de verantwoordelijkheid voor Digitale Agenda. Ze begint die taak formeel in februari, als het Europees Parlement op 26 januari instemt met de leden voor de nieuwe Europese Commissie. Kroes is momenteel nog belast met de EU-regels voor Concurrentie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.