Home

Achtergrond 10 reacties

Kostprijzen biggen en varkens dalen opnieuw

De kostprijzen van biggen en vleesvarkens zijn in het afgelopen halfjaar opnieuw gedaald.

Dat blijkt uit het landelijk biggenprijzenschema van de Animal Sciences Group (ASG). De gemiddelde kostprijs van een big komt volgens het schema uit op €  49,10. Een half jaar geleden was dat nog € 50,09 per big. De productie van een kilo varkensvlees kost op dit moment €  1,54, vergeleken bij €  1,59 in juli 2009. Daarbij wordt uitgegaan van een zeugenbedrijf met gemiddeld 550 aanwezige zeugen en een vleesvarkensbedrijf met 4.000 gemiddelde aanwezige varkens.

De kostprijzen in het biggenprijzenschema worden tweemaal per jaar, in januari en juli, vastgesteld. De ASG-onderzoekers werken daarbij samen met LTO, DLV en Rabobank in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Net als een half jaar geleden zijn de kostprijzen vooral gedaald door de lagere voerkosten. Per zeug scheelt dit €  26,04 per jaar, per afgeleverd varken kost het voer gemiddeld €  3,44 minder. Daarnaast daalde de rente licht, met 30 cent per zeug en 5 cent per vleesvarken. De kostprijs van varkensvlees daalde bovendien door de lagere kostprijs per big. De overige kostenposten in het schema bleven bij zowel de vleesproductie als de zeugenhouderij gelijk.

Behalve deze bedragen spelen ook de resultaten mee in de kostprijs. De ASG gaat voor de zeugenhouderij uit van een productie van 26,5 big per zeug, net als een half jaar geleden. Vleesvarkenshouders wisten wel te profiteren van betere resultaten. Door een lagere uitval daalden de bijbehorende onkosten van €  2,09 tot €  2,02.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  ik heb het gevoel dat de varkens elke keer naar de kritieke opbrengstprijs gaan i.p.v. de kostprijs. zolang alle rekeningen betaald kunnen worden kan een bedrijf doorgaan maar aan renovatie van de stallen en een goed ondernemers inkomen wordt meestal niet gedacht. dan heb ik het nog niet gehad over de rente over het eigen vermogen. Bedrijven stoppen pas als de rekeningen niet meer betaald kunnen worden.

 • no-profile-image

  Inkoopcoördinator

  Jullie zijn vast zo slim om er weer een megastalletje bij te zetten om de lagere prijs te compenseren of niet soms!Ik bestel nog een lekker mokkeltje op jullie kosten natuurlijk!Wat moet ik anders de hele dag?

 • no-profile-image

  Dick Boer, Topman AH (AgriTop50, no. 6)

  Bedankt voor jullie info, we zullen er rekening mee houden !!

 • no-profile-image

  Dick Roozen (topman SuperUnie, Agritop50, no. 39)

  Bedankt voor deze nuttige (inkoop)info, we zullen dit zeker meenemen in onze onderhandelingen ( ... en hier dus zeker niet boven uit komen ...)
  Altijd fijn dit soort publicaties !!

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  tja kostprijs - inkoopprijs = bonus voor de inkoper omdat hij zo goed ingekocht heeft... en op de een of andere manier krijgen ze ook nog precies wat ze willen want echte markt segmenten ontstaan er niet echt. met dank aan onze grote vermarkter VION. Maar jah dit blijft een lang verhaal..

  wat veel belangrijker is: kunnen wij met onze kostprijs mee met andere landen in europa en de rest van de wereld? Op het moment dat we hier achter gaan lopen is het einde zoek en kunnen we wel inpakken. Maar naar mijn idee kunnen we hier nog prima mee. Zeker de biggenproductie is hier erg efficient. Als de kwaliteit beter wordt ligt er nog een geweldige europese markt voor ons open.

  Voor de vleesvarkenshouders zullen de komende tijd veel meer te maken gaan krijgen met flinke schommelingen, door de europese markt voor biggen schommelt hier de prijs meer, voerprijzen dalen en stijgen en daarnaast kennen we nog de achterblijvende vleesprijzen wat ook nog geld kost.

  Willen wij onze kostprijs verder verlagen dan zullen we het moeten zoeken in samenwerking. Clusters van ondermers met ongeveer 10 000 vleesvarkens, 1200 zeugen waarvan eenfokker met wat subfok doet voor de overige houders.. dan zijn er schaalvoordelen die de kostprijs verder verlagen zodat wij ons hoofd nog lang boven water kunnen blijven houden!

 • no-profile-image

  fokker

  wat is de kost prijs van een big bij fokkers met 350 zeugen of telen die al niet meer mee
  nu gaat u uit van 550 zeugen over een half jaar wat dat zeker 750 zeugen ga zo maar door

 • no-profile-image

  Appie

  Bedankt voor de info!

 • no-profile-image

  Frits van Eerd (Topman Jumbo Agritop50 no. 11)

  Bedankt voor de nuttige info, we zullen er rekening mee houden bij de inkoop (ha, ha, ha ...)

 • no-profile-image

  laat de graaiers zijn eigen fooi betalen en

  met dank aan LTO DLV en RABO
  morgen weer 5 cent lagere vleesvarkens prijzen ga zelf je eigenkostprijs publiseren miniumloon is meer dan voldoende voor deze suffers

 • no-profile-image

  Huub

  Mijn complimenten heren/dames varkenhouders..hier kunnen de koeienboeren wat van leren..

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.