Home

Achtergrond

Kostprijzen biggen en varkens dalen opnieuw

De kostprijzen van biggen en vleesvarkens zijn in het afgelopen halfjaar opnieuw gedaald.

Dat blijkt uit het landelijk biggenprijzenschema van de Animal Sciences Group (ASG). De gemiddelde kostprijs van een big komt volgens het schema uit op €  49,10. Een half jaar geleden was dat nog € 50,09 per big. De productie van een kilo varkensvlees kost op dit moment €  1,54, vergeleken bij €  1,59 in juli 2009. Daarbij wordt uitgegaan van een zeugenbedrijf met gemiddeld 550 aanwezige zeugen en een vleesvarkensbedrijf met 4.000 gemiddelde aanwezige varkens.

De kostprijzen in het biggenprijzenschema worden tweemaal per jaar, in januari en juli, vastgesteld. De ASG-onderzoekers werken daarbij samen met LTO, DLV en Rabobank in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Net als een half jaar geleden zijn de kostprijzen vooral gedaald door de lagere voerkosten. Per zeug scheelt dit €  26,04 per jaar, per afgeleverd varken kost het voer gemiddeld €  3,44 minder. Daarnaast daalde de rente licht, met 30 cent per zeug en 5 cent per vleesvarken. De kostprijs van varkensvlees daalde bovendien door de lagere kostprijs per big. De overige kostenposten in het schema bleven bij zowel de vleesproductie als de zeugenhouderij gelijk.

Behalve deze bedragen spelen ook de resultaten mee in de kostprijs. De ASG gaat voor de zeugenhouderij uit van een productie van 26,5 big per zeug, net als een half jaar geleden. Vleesvarkenshouders wisten wel te profiteren van betere resultaten. Door een lagere uitval daalden de bijbehorende onkosten van €  2,09 tot €  2,02.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.