Home

Achtergrond

'Kosten horecavergunning lopen ver uiteen'

De kosten die Nederlandse gemeenten in rekening brengen voor een horecavergunning, lopen ver uiteen.

Ook is er een groot verschil per gemeente hoeveel vergunningen een horecabedrijf nodig heeft. Dat blijkt uit onderzoek dat de branchevereniging Koninkijke Horeca Nederland heeft laten uitvoeren. Uit de vrijdag gepresenteerde studie bij alle 441 gemeenten blijken Zaanstad, Eindhoven en Waterland het duurst. Voor een totaalpakket aan vergunningen moet respectievelijk 2170 euro, 1976 euro en 1841 euro worden betaald. De goedkoopste gemeente is Het Bildt, waar voor dezelfde vergunningen 28 euro is verschuldigd.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) is verbaasd over de verschillen. "Dit gat is wel erg groot. Hier lijkt nog wel wat te besparen'', zei hij. Heemskerk zet zich in voor het verminderen van regeldruk voor bedrijven. Volgens hem moeten de tarieven die gemeenten hanteren kostendekkend zijn, maar moeten ze er niet aan willen verdienen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.