Home

Achtergrond 7 reacties

Koste wat het kost groeien

Melkveehouders investeren in melkquotum. Ze negeren de quotumafschaffing in 2015.

Vorige week belde een melkveehouder uit het Noordoost-Groningse Oldambt. Hij wilde het hebben over de melkquotering. Gaat die er in 2015 nou vanaf of niet? Komt er een Europees quotum voor in de plaats? Hij leest er zo weinig over. Terwijl hij hoort dat er misschien ook nog wel een Europees melkquotum komt. Nederland, aldus de melkveehouder, zou met een omzetting van landenquota in een Europees quotum meer kunnen gaan melken. In verschillende EU-landen wordt het nationale melkquotum namelijk niet volgemolken.

De melkveehouder wil graag meer weten, omdat het voor de toekomst van zijn bedrijf belangrijk is. Met de informatie die hij wel krijgt kan hij niet zo veel, omdat hij de overheid onbetrouwbaar acht. Voor hem staat niet vast dat de quotering in 2015 helemaal verdwijnt. Daarom ziet hij geen verandering komen in wat alle importveehouders bij hem in de buurt doen: iedere vijf jaar bouwen. Hij blijft de komende jaren melkquotum kopen. Over afschrijven en rendement praat hij niet; zijn criterium is of hij de investering kan opbrengen.

Blijkens de ontwikkelingen op de melkquotummarkt staan de Oldambster melkveehouders niet alleen. De laatste paar maanden is er twee keer zoveel verhandeld als dezelfde periode een jaar eerder. De prijs zit weer rond €1 per kilo koopmelk.
Dit alles in de wetenschap dat er in de EU, behalve Polen, geen land is dat voorzetting van de quotering wil.

Dat boeren quotumaankopen doen, waardoor bij de boekhouder regelmatig de rillingen over de rug lopen, duidt erop dat ze desondanks weigeren te geloven in de onherroepelijke afschaffing van de quotering. Of dat ze er van overtuigd zijn dat er een of andere fabrieksquotering voor in de plaats komt.

Of ze willen blijven groeien, wat er ook gebeurt. In het verleden is het negeren van de boekhouder in de grote ondernemersbeslissingen vaak wel een manier gebleken om bij de blijvers te kunnen horen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boeren

  Het quotum wordt ook niet afgeschafd in 2015, maar als iedereen dit nu al weet dan wordt het quotum nog duurder.

 • no-profile-image

  Piet

  Maar een Europees quotum zal nooit zo duur worden verwacht ik. En dan nog, EUR 1,00 per kg melk = 10c rente & aflossing. Voerkosten 6c, veekosten 3c, bewerking 7c, algemene kosten 3c. En dan heb je nog geen postzegel grond. Toch snap ik dat je wil groeien, maar tegen welke prijs? Gelukkig ben ik geen melkveehouder

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  "Koste wat het kost groeien". Het is goed dat wij allemaal een Hobby hebben!!!... De éne spaart geld, de andere melkquotum. Wanneer gaan de nederlandse melkveehouders afkicken van hun verslaving ???. Bovendien kunnen de melkveehouders zonder quotum ongelimiteerd melk produceren!!!... Wat een feest zeg, ik verheug mij nu reeds!!!...

 • no-profile-image

  Boer

  Niet alleen dat Piet. Als de prijs drie jaar lang op vijftien cent blijft steken wordt je helemaal gek van geluk. Ik denk dat dat het verschil is tussen echte boeren en boerenondernemers. Een boer is niet zoveel bezig met de rekenmachine en vindt werken met de handen veel leuker. Een investering hoeft niet persee uit te kunnen zolang de voorlichter maar uitrekend dat het er niet heel erg ver van af zit. Ondernemers daartegen willen rendement. Investeringen worden niet gedaan als het kostprijsverhogend werkt, het inkomen er door omlaag gaat en je ook nog beroofd van het laatste restje vrije tijd.

 • no-profile-image

  koetje

  Het melkquotum heeft in ieder geval de komst van nieuwe bedrijven tegen gehouden,voorstanders van afschaffing moeten er wel rekening mee houden dat er straks in principe nieuwe grondloze melkveebedrijven kunnen worden gesticht.
  Kwestie van mestafzet regelen of voer voor mestcontracten of eventueel met het Kempensysteem gaan werken.Lage bewerkingskosten,financieringskosten en machinekosten maken hogere voerkosten snel interessant

 • no-profile-image

  Han

  Boer Knap ver weg. U hebt gelijk, dat een boer graag groter of meer wil ookals dat het zijn laatste beetje vrije tijd kost neemt hij dat op de koop toe. Ik heb hier geen bezwaar tegen. Ik heb alleen bezwaar tegen beleidsmakers die dit als normaal bestempelen en hun beleid hierop afstemmen. Met andere woorden regeringen die boeren zijn gaan zien als vrijwillige slaven van de maatschappij. Die zelfs graag de boer willen verbieden zijn productie te staken als het hem te veel of te duur wordt.

 • no-profile-image

  Arend Otten

  Beste melkveehoders.
  <> 53 euro cent per kg melk geindexeert minmaal 10 jaar.
  Eenvoud helder en zicht op de toekomst.
  Zet uw investeringsprobleem om in beleggingsmogelijkheden

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.