Home

Achtergrond 2 reacties

Kortetermijndenken

De animo om vee te enten tegen blauwtong loopt sterk terug.

Een studie van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) geeft aan dat dit jaar nog zo’n 30 tot 40 procent van de veehouders gaat vaccineren. In 2008 was dat 70 procent, in 2009 al minder dan 50 procent.

Het kortetermijndenken lijkt daarmee leidend te zijn voor veel boeren en dat is een teleurstellende constatering. De vaccinatiecampagne kende in 2008 een grote deelname, mede omdat toen subsidie werd gegeven. Zonder de financiële prikkel blijken veehouders, zeker in slechte economische tijden, minder snel bereid te zijn hun dieren te laten enten.

Als het geld ontbreekt en de ziektedruk wat minder lijkt, kan dat een logische gedachte lijken. Het is echter het paard achter de wagen spannen. De veestapel wordt door de geringe vaccinatiebereidheid veel vatbaarder, met alle risico’s van opleving van de ziekte vandien. Bovendien blijven export- en vervoersbeperkingen van kracht omdat Nederland niet blauwtongvrij wordt.

Een langetermijnstrategie inzake blauwtong zou de sector sieren. Een sluimerende ziekte kan desastreuze gevolgen hebben. Die kun je beter voor zijn en blijven.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Veehouder

    Of niet enten een risico is weet ik niet, maar wat dacht cvi dan van ibr enting? Was daar dan geen trammelant? En de mkz enting? De grenzen gaan dan meteen dicht. Zal met de blauwtong enting vast het zelfde aflopen, cvi geeft bij voorbaat de boer de schuld. Dan is het voor mij een makkelijke keus niet enten, niet de kosten en geen ellende.

  • no-profile-image

    veehouder

    De boer doet net als de overheid, niet te ver vooruitkijken. Wie dan leeft, wie dan zorgt

Of registreer je om te kunnen reageren.