Home

Achtergrond

Koningin Beatrix 72 jaar

Koningin Beatrix is zondag 72 jaar geworden. Met deze leeftijd is ze het op een na oudste staatshoofd dat Nederland ooit heeft gehad.

Alleen koning Willem III zat op een hogere leeftijd op de troon. Hij stierf in 1890 als regerend vorst, toen hij 73 jaar was. Ook geen stadhouder was op de leeftijd van Beatrix nog in functie.

Koningin Juliana was 70 toen ze, op de 42e verjaardag van haar dochter en opvolgster Beatrix, in 1980 bekendmaakte dat ze ermee ging stoppen omdat "haar krachten gingen afnemen''. De huidige troonopvolger prins Willem-Alexander wordt in april 43 jaar.

In Europa behoort Beatrix qua leeftijd echter tot de middenmoot. De Britse koningin Elizabeth (83), koning Albert van België (75), koning Juan Carlos van Spanje (72) en koning Harald van Noorwegen (72) zijn (net) wat ouder dan de Nederlandse vorstin.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.