Home

Achtergrond 1 reactie

Koniks blijven nog aan de overkant

De meer dan honderd Konik-paarden die in de nacht van 9 op 10 januari via het ijs overstaken van de Oostvaardersplassen naar het Oostvaardersbos, blijven daar voorlopig nog.

Staatsbosbeheer probeert hen 'via de weg van de geleidelijkheid' terug te krijgen naar het natuurgebied. Dat zei boswachter Hans Breeveld vandaag.

Het is op zich geen probleem dat de wilde paarden in het bos lopen. Er is eten genoeg en ze kunnen er niet uit, omdat het is omheind. Wat wel moeilijkheden kan geven, is dat het Oostvaardersbos een recreatiegebied is. Dat betekent dat mensen in contact kunnen komen met de paarden. Een ontmoeting is niet uitgesloten, mensen zijn nieuwsgierig en bij paarden ontbreekt die eigenschap evenmin. Daarbij komt dat de paarden niet gewend zijn aan mensen en dus geen angst voor hen hebben, aldus Breeveld.

Bovendien 'vechten' de paarden uit onderlinge rivaliteit, waarbij ze bijvoorbeeld tegen elkaar op de achterbenen staan. Dat kan beangstigend zijn voor mensen. Wat wandelaars vooral niet moeten doen, is de paarden voeren. Dan kunnen de Koniks 'opdringerig' worden en een volgende keer op nietsvermoedende mensen aflopen.

Staatsbosbeheer gaat proberen de dieren via een van de 'corridors' terug te leiden naar de Oostvaardersplassen. De boswachters halen het wildrooster weg en storten de kuil eronder vol met zand, zodat de Koniks er overheen kunnen lopen. Wanneer dat gebeurt is, weten ze nog niet.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    wipstaartje

    Eureka mijnheer Breeveld. In die kuil kan dan mooi een kadaver gestort worden! Dat scheelt weer een graafmachine!

Of registreer je om te kunnen reageren.