Home

Achtergrond

Komst nieuwe Europese Commissie uitgesteld

De nieuwe Europese Commissie treedt pas volgende maand aan.

Het Europees Parlement heeft de stemming over de commissieleden uitgesteld van 26 januari tot 9 februari. Voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement heeft dat vandaag bekend gemaakt.

De stemming over de nieuwe Europese Commissie moet worden verschoven, omdat de Bulgaarse regering de kandidatuur van Rumiana Jeleva dinsdag heeft ingetrokken. De christendemocrate Jeleva, die de post Humanitaire Hulp zou krijgen, werd door een groot deel van het Europarlement ongeschikt bevonden. In haar plaats heeft Bulgarije Kristalina Georgieva naar voren geschoven, op dit moment nog vicevoorzitter van de Wereldbank. Het Europarlement houdt op 3 februari een hoorzitting met haar, aldus Buzek.

Buzek zei geen reden te hebben om aan te nemen dat er nog meer kandidaat-eurocommissarissen zullen sneuvelen. Een aantal van hen, onder wie de Nederlandse Neelie Kroes, heeft nog geen groen licht gekregen na hun hoorzitting. Kroes krijgt woensdag uitsluitsel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.