Home

Achtergrond 5 reacties

Klink komt met nieuwe brief over kinderboerderijen

Minister Klink van Volksgezondheid kijkt nog eens opnieuw naar de ongelijkheid in behandeling van professionele geitenbedrijven en kinderboerderijen.

Dat heeft hij de Tweede Kamer vanmiddag toegezegd in een overleg over de Q-koorts. De fracties van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP kunnen moeilijk verkroppen dat op besmette bedrijven alle drachtige geiten radicaal worden geruimd, en dat dit niet gebeurt op besmette kinderboerderijen. Ook de SP heeft problemen met dat onderscheid.

Deze fracties kunnen moeilijk begrijpen dat bij kinderboerderijen een risico-analyse wordt gemaakt met de uitkomst dat ruimen niet nodig is, terwijl op grote bedrijven bij besmetting altijd geruimd wordt. "Dus het kan gebeuren dat daar duizend gezonde geiten worden geruimd, terwijl maar één geit besmet is", aldus CDA-Kamerlid Ormel. Hij en woordvoerders van VVD, CU en SGP wezen er op dat dit het draagvlak voor de maatregelen bij geitenhouders ondermijnt.

Klink wees er op dat wetenschappers hier drie keer advies over hebben uitgebracht. Hij gaf wel toe dat hij zich er zelf ook "ongemakkelijk" onder voelt. Hij zegde toe over dit onderscheid een nieuwe brief aan de Kamer te schrijven, zo nodig na ruggespraak met deskundigen. Daarmee is zeker niet gezegd dat het ruimingsbeleid wordt herzien .

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Welke wetenschappers? Dat is zo algemeen.
  Achter welke anoniemen denken Klink en Verburg zich te moeten verschuilen?

 • no-profile-image

  henk

  Klink ????, Verburg moet eens wakker worden.

 • no-profile-image

  dichtbij betrokkene

  Och, nog even zo aanmodderen, we zullen het wel eens bekijken. Volgende week zit de 1e ronde erop. Die hebben we tenminste al te pakken. Eerst 14 dagen met vakantie en nu geen spijkers met koppen durven slaan. Aktie ministers!!

 • no-profile-image

  martin

  't is heel simpel, besmet is besmet en als grote bedrijven geruimt moeten worden, dan ook de andere bedrijven (hobby matig, kinderboerderijen). Kinderboerderijen zitten vaak nog in de stad dus de besmetting daar zal nog veel sneller kunnen gaan.

 • no-profile-image

  Veehouder

  De brief was er allang maar het wachten was op de afwezigheid van pvdd, uitgeschakeld door de q-koorts?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.