Home

Achtergrond

Keuringsdienst NAK wijzigt tarieven stammenkeuring

De keuringsdienst NAK hanteert vanaf dit jaar een ander tariefsysteem voor de keuring van stammenpootgoed.

Ook de tarieven voor de controle van percelen op aardappelmoeheid veranderen. Dat maakte algemeen directeur Pieter Oosterveld bekend op de telersvergadering woensdagavond in Uithuizen. Tot nu toe betaalde een pootgoedteler €  5,85 per stam, ongeacht het aantal. De NAK hanteert vanaf dit jaar een basistarief van 100 euro per telersnummer. Daar komt €  2,80 euper stam bij. Oosterveld: "De kleine telers gaan relatief meer betalen. Op verzoek van de telers leggen we de kosten vooral daar waar ze gemaakt worden."
Omdat het overheidsbeleid voor aardappelmoeheid op 1 juli verandert, wijzigt de NAK de tarieven voor het AM-onderzoek. Het tarief voor een onderzoek van 600 milliliter grond stijgt 3 procent. Een onderzoek van 1.500 milliliter wordt iets goedkoper.

De administratiekosten gaan van €  12,50 naar 25 euro per perceel. Een teler betaalt 60 euro als de NAK de voorgeschiedenis van een perceel wat betreft AM moet achterhalen. Een teler krijgt 10 procent korting als hij het AM-onderzoek direct na de oogst laat uitvoeren of als hij het onderzoek op de NAK-zitdagen aanmeldt.

Het bestuur van de NAK beslist in februari of de tariefwijziging wordt doorgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.