Home

Achtergrond

Kersentelers in Frankrijk sluiten moeilijk jaar af

Franse telers hebben een moeilijk kersenjaar afgesloten.

De oogst kwam in 2009 weliswaar meer dan een kwart hoger uit dan in het voorafgaande jaar, maar de vraag bleef ver achter vanwege de economische crisis en tegenvallende weersomstandigheden in de zomer. De prijzen lagen meestal ruim onder het gemiddelde van de laatste jaren.

Dat schrijft het Franse tuinbouwschap Interfel in een jaaroverzicht voor de kersenteelt. De Franse productie is uitgekomen op 50.200 ton, waarvan 40.900 voor consumptie en de rest voor industriële verwerking. De oogst van 2009 lag 9 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde, wat overeenkomst met de verdere terugloop van het areaal kersenbomen.

Frankrijk neemt volgens Interfel een bescheiden plaats in op de Europese kersenmarkt. Verreweg de grootste producent is Turkije, dat vorig jaar goed was voor 590.000 ton. Turkije ziet de kersenoogst voortdurend toenemen. Tweede kersenland is Polen, dat met 240.000 ton, Italië volgt met 126.000 ton. Daarna volgen landen zoals Roemenië, Hongarije, Duitsland, Spanje en Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.