Home

Achtergrond

Kamer hoort Eurlings over verkeersellende

Verkeersminister Camiel Eurlings moet woensdag in de Tweede Kamer voor het eerst tekst en uitleg geven over de recente verkeerschaos door het barre winterweer.

Rita Verdonk, aanvoerster van Trots op Nederland, is aanstichter van het spoeddebat. Zij wil weten wat de minister gaat doen om een herhaling te voorkomen van de problemen zoals de treinuitval, en de files rond Amsterdam van twee weken geleden. Toen stond urenlang, vanaf de avondspits tot diep in de nacht, het autoverkeer rond Amsterdam muurvast door fikse sneeuwbuien.

De regeringspartijen CDA en PvdA, die Verdonk aan voldoende steun hielpen voor het debat, vallen vooral over ProRail. De wrevel is des te groter na berichten dat de spoorbeheerder de problemen gedeeltelijk zelf heeft veroorzaakt door het uitzetten van wisselverwarming. Daardoor bevroren op 17 december op het station Den Haag Holland Spoor de wissels. Topman Bert Klerk heeft intussen erkend dat ProRail niet alert genoeg is geweest op het invallen van de winter.

De minister heeft in antwoord op Kamervragen laten weten dat hij de ernstige overlast voor de treinreizigers betreurt. Hij wil niet vooruitlopen op maatregelen, zolang ProRail en de Nederlandse Spoorwegen nog uitzoeken wat er allemaal aan schortte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.