Home

Achtergrond 3 reacties

Kamer: duurzaamheidseisen ook voor import gentech

De duurzaamheidscriteria die het kabinet heeft laten ontwikkelen voor de toelating van genetisch veranderde gewassen of producten, die deze gewassen bevatten, moeten ook snel gaan gelden voor de import.

Dat betoogden veel fracties gisteravond bij een debat met de ministers Gerda Verburg (LNV) en Jacqueline Cramer (Vrom) over gentechnologie. Sommige fracties onderstreepten het belang van eerlijke concurrentie, andere vrezen dat toepassing van de criteria wordt uitgesteld.

Het kabinet stelde onlangs in een brief aan de Kamer dat het de criteria allereerst wil toepassen op de teelt van gentech-gewassen in Europa; toepassing op import zou uiterst complex zijn en daarmee nog een brug te ver.

Het kabinet wil de vastgelopen discussie over de toelating van genetisch veranderde gewassen en producten in de EU lostrekken door onderscheid te maken tussen teelt en producten; de toelating van producten blijft Europees geregeld, maar een besluit over de teelt zou overgelaten moeten worden aan de lidstaten.

Dit onderscheid kan rekenen op steun van een ruime Kamermeerderheid; rechtse fracties verwachten dat het de toelating versnelt, linkse partijen zijn blij met de eigen keuze inzake de teelt.

De Commissie Genetische Modificatie heeft voor de toelating negen criteria opgesteld: maatschappelijk nut; welvaart en economie; welzijn en gezondheid; (lokale) voedselvoorziening; cultuurwaarden; keuzevrijheid; veiligheid; biodiversiteit; milieu-kwaliteit.

Momenteel worden toelatingsaanvragen in de EU uitsluitend beoordeeld op de veiligheid voor mens, die en milieu.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ron

  De Cogem is niet onafhankelijk, elk onderzoek dat mogelijke risico's laat zien is volgens de Cogem omstreden, en de Cogem adviseert het kabinet!

 • no-profile-image

  F. Kuijper

  Ik hoop echt dat iedereen zich goed informeert voor zich aan gentech te wagen. Bekijk a.u.b. deze documentaire: <> (The Future of Food). De zekerheid van iedere boer staat op het spel als vrij en natuurlijk zaad niet meer gewaarborgd is.

 • no-profile-image

  Franka

  De vaccins drukten jullie door de strot van niet goed ingelichte mensen, dat gaat met gentech niet lukken!!

Of registreer je om te kunnen reageren.