Home

Achtergrond 2 reacties

Jagersvereniging adviseert niet te jagen

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) adviseert meerdere provincies de jacht tijdelijk te verbieden.

Door het winterse weer hebben het konijn, de mannetjesfazant, de houtduif en de wilde eend het al zwaar genoeg te verduren. "Vooral de wilde eend heeft het moeilijk. Het leefgebied is door het bevroren water sterk afgenomen'', zegt een woordvoerster van het KNJV.

Volgens de woordvoerster hebben de provincies Drenthe en Limburg ondertussen besloten het jagen niet langer toe te staan. Maar ook voor andere provincies zou het KNJV het liefst een jachtsluiting adviseren. "Wij geven alleen een advies als provincies daar om vragen, maar ook Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Groningen voldoen aan de voorwaarden voor een negatief jachtadvies.''

Jagers houden met het winterse weer toch al meer rekening met het wel en wee van de dieren. "Ze moeten zich houden aan een soort gedragscode. Dat betekent onder andere dat jagers geen sporen mogen volgen in de sneeuw en niet bij een wak mogen posten.'' Voor herten, reeën en zwijnen geldt het advies van het KNJV niet. "Die hebben veel meer vetreserves en kunnen daardoor langer overleven in de kou.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  drijf

  Wat een retoriek!!!!!!
  Heb je nog meer te blaze?
  Ga effe in je blote kont buiten staan ken je afkoele.!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  De Wilde Eend heeft het sowieso al moeilijk genoeg. Er is alle reden toe om in grote delen van het land helemaal niet meer op deze soort te jagen! Vroeger zaten er in de winter tienduizenden op plassen en strangen langs de rivieren, nu ben je al blij als je er honderd op een dag ziet! Mijn eigen wilde populatie van zo'n 90 vogels werd vanaf 15 augustus stelselmatig aan gort geschoten. Die vogels gaan 's avonds de polder in en komen 's morgens weer terug. Al zeven eenden kwamen zwaar gewond of stervend terug! Van de tachtig eenden werd al driekwart afgeschoten!Door "faunabeheerders"! En met dit weer gaat een fatsoenlijk mens toch zeker geen ree doodknallen op een voerplek vanaf een wildkansel? Er zitten nog geen dertig van die dieren in heel het Land van Maas en Waal! De conditie van zo'n dier hoeft toch niet het fatsoen van de jager te bepalen? En dan nog de Houtduif. Wordt met honderden per jager aan gort geknald in de nazomer en herfst. Valselijk ervan beschuldigd veel schade te veroorzaken! Op morsgraan en afgeoogste maisvelden! Fijn dat jagers die dieren nu met vrede laten!

Of registreer je om te kunnen reageren.