Home

Achtergrond

Iran executeert tegenstanders regime

In Iran zijn vandaag twee mensen opgehangen, die waren opgepakt tijdens de onlusten na de presidentsverkiezingen in juni vorig jaar.

De twee behoorden tot een groep van elf mensen die tot de dood zijn veroordeeld wegens onder meer pogingen het islamitische regime omver te werpen en lidmaatschap van een gewapende groep.

Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA laten weten. Het zijn de eerste executies in verband met de protesten tegen het bewind in Teheran na de omstreden presidentsverkiezingen van vorig jaar. De oppositie in Iran roerde zich hevig na die stembusgang. Volgens de officiële uitslag versloeg de zittende president Mahmoud Ahmadinejad toen zijn tegenstrever Mir Hossein Mousavi, maar de oppositie beschuldigde de machthebbers van fraude. Betogingen werden met harde hand neergeslagen door de oproerpolitie en regeringsgetrouwe milities. Tientallen demonstranten kwamen om.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.